|

Koku körlüğüne dikkat!

Bahar aylarında sık görülen, tıp dilinde anosmi denen koku körlüğü, basit sebeplerden dolayı meydana gelebiliyor. Koku duyulmadığında tat almakta da problem yaşanacağını söyleyen uzmanlar, enerji veren kokuların eksikliğinde kişinin psikolojik problemler yaşayabileceğini ve hastalığın tehlikeli olabileceğini belirtiyor.

Yeni Şafak
17:26 - 12/04/2016 Salı
Güncelleme: 17:30 - 12/04/2016 Salı
Diğer

Koku almama (anosmi), koku duyusunun kaybolması durumu. Kendiliğinden oluşabileceği gibi bazı sorunlarla bağlantılı gelişebiliyor ve her zaman geçici olmayabiliyor. Kalıcı olması durumunda ise daha büyük bir soruna dönüşüyor çünkü koku alamama genellikle tat alma duyusunu da ortadan kaldırıyor.



Koku alamama sorununun bahar aylarında daha sık görüldüğünü söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cemal Gümrü, koku duyusunun tat alma duyusu ile yakından bağlantılı olduğunu vurguladı.



Tat almayı da etkiliyor


Koku alma duyusunun beslenme ve sağlık üzerindeki etkisine işaret eden Dr. Gümrü, “Yiyeceğin kokusunu alamadığınızda muhtemelen tadını almada da sorun yaşarsınız. Bu sorun yeterince yemek yememeye, kilo kaybetmeye ve vücudunuz için ihtiyacınız olan besinleri alamadığınızdan vitamin ve mineral eksiklikleri gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir" diye belirtti.



Koku alamamak psikolojiyi bozabilir


Koku almamanın ruh halini de etkileyebildiğini aktaran Dr. Gümrü, “Gıda, çiçek ve benzeri kokular yaşam sevinci verirken, bu kokuların alınmaması üzgün veya depresif hissetmenize neden olabilir. Koku alma duyusunun eksikliği aynı zamanda yangın nedeniyle oluşan duman veya gaz kaçağı kokusunun alınamaması gibi tehlikeler de yaratabilir" ifadesini kullandı.



NTV'nin haberine göre, insanların yaşlandıkça koku veya tat alma duyusunun azaldığını belirten Dr. Gümrü, “Ancak koku duyusu eksikliğine genellikle yaralanma ya da bir sağlık sorunu neden olur. Koku almama kısa süreli olabilir ve sağlık sorunu iyileştiğinde azalır ya da bazen kalıcı olabilir" dedi.




1. Soğuk algınlığı veya sinüzit.



2. Mevsimsel alerjiler.



3. Sigara içimi.



4. Bazı ilaçlar.



5. Kafa travması.



6. İnme, Alzheimer hastalığı veya tümör gibi bazı beyin sorunları.



Koku körlüğünün tedavisi


Koku almama teşhisi KBB muayenesi ile tedavi ise nedene yönelik yapılıyor. Koku alma duyusu bir hastalığa bağlıysa tedaviyle birlikte koku duyusu düzelebiliyor. Ancak yaralanma, hastalık veya ameliyat koku sinirlerine zarar verirse, tekrar koku almak mümkün olmayabiliyor. Bazen koku duyusu geri dönse bile öncekinden farklı olabiliyor, bazen de koku alma duyusu kendiliğinden geri dönebiliyor.


#Op. Dr. Cemal Gümrü
#Kulak Burun Boğaz
#KBB
#koku almama
#anosmi
8 yıl önce