|

Koronavirüs riski Türkiye’de yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de ortaya çıkan ve DSÖ’nün önlem alınması çağrısında bulunduğu koronavirüs konusunda “Türkiye’de şu an herhangi bir risk bulunmuyor” dedi. Bakanlığın değerlendirme toplantısı yaptığını söyleyen Koca, “Dünya Sağlık Örgütü şimdilik Türkiye için görmese de termal kamera dahil bütün hazırlıklarımızı yaptık” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi
04:00 - 23/01/2020 Perşembe
Güncelleme: 23:22 - 22/01/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütünün de önlem alınması çağrısında bulunduğu koronavirüs konusunda Türkiye’de şu an için herhangibir risk olmadığını söyledi. Bakan Koca, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin koronvirüs konusunda hangi önlemleri alacağına ilişkin soru üzerine Bakan Koca, bunun nezleden SARS’a kadar giden hastalıkların sebebi olabilecek bir virüs olduğunu dile getirdi. Çin’in Wuhan şehrinde zatürre geçiren bir hastada daha önce tespit edilmeyen bir virüsün 31 Aralık’ta tespit edildiğini bildiklerini belirten Koca, dün itibarıyla da 295 vakada aynı tespitin yapıldığını dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütünün konuya ilişkin tedbirlerin alınması yönünde yaklaşımı olduğunu ifade eden Koca, “Bizde şu an herhangi bir hastanın hatta riskli hastanın olmadığının altını özellikle çizmek istiyorum” dedi.


HAVALİMANLARINA SIKI DENETİM

Çin’in Wuhan şehrinden Türkiye’nin hava yolu şirketlerinin seferi bulunmadığını ancak Çin hava yollarının haftada 3 defa sefer yaptığını anlatan Koca, “Hudut ve Sahiller Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün bu noktada ilk günden itibaren yoğun bir gayreti var” diye konuştu. Havaalanlarında denetleme merkezleri ve karantina odaları bulunduğunu söyleyen Koca, “Gelen hastaların ateş, öksürük ve nefes güçlüğü olma durumunda arkadaşların, sağlık ekibinin özellikle denetim yaptığı, riskli bir hastayı da karantina odamıza alıp özel ambulansla belirlenen hastaneye götürülmesi şeklinde bizim şu an bir hazırlığımız var” ifadelerini kullandı.

TERMAL KAMERA HAZIRLIĞI

Bakan Koca, daha önce de benzer bir durum olarak SARS gribi vakalarının ve termal kameraların devrede olduğu dönemlerin yaşandığını hatırlatarak, “Şu an Dünya Sağlık Örgütü termal kamerayı Türkiye için önermiyor ama bu anlamda da termal kamera dahil bütün hazırlıklarımızı yaptığımızı özellikle söylemek istiyorum. Tedirgin olunmaması, bu anlamda tedbirlerin alındığını, şu an Türkiye için herhangi bir riskin söz konusu olmadığını özellikle belirtmek istiyorum” dedi. ABD’de de dün itibarıyla bir vakanın görüldüğünü hatırlatan Koca, “Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğümüz 7/24 saat, gece gündüz, cumartesi pazar demeden aktif, hem liman hem de havaalanında yakın takip içerisinde” dedi.

RİSK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Bakan Koca, “Bugün (dün) itibarıyla Bakanlığımızda bir risk değerlendirme toplantısı yapılacak. Bizim Grip Bilim Kurulumuz da var ve en son 8 Ocak’ta bir toplantı yapmıştı, benzer şekilde bugün de kurul risk toplantısını yapmak üzere bir araya gelmiş olacak. Bu tedbirlerimizi alma noktasında bir gayret olduğunu, ciddi bir risk taşıdığımız anlamına gelmediğini özellikle gerektiği için altını çizerek söylüyorum.” dedi.

İlaçlar takibimizde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip vakalarında bu yıl geçen yıla göre değişen bir oran söz konusu olmadığını söyledi. Piyasada grip ilaçlarının olmadığı şeklindeki haberleri yalanlayan Koca, “İlaçla ilgili bir sıkıntımız yok. Özellikle şu an piyasada 350 bin kutu şurup, 700 bin kutu tablet formu ve 600 bin de Sağlık Bakanlığı depolarında olmak üzere 1 milyon 650 bin kutu ilacımız var. Ayrıca ilgili firma ile de görüşerek 200 bin kutu yine piyasaya verildi. Ay sonuna kadar da 1 milyona tamamlanması şeklinde konuşuldu” dedi. Koca, vatandaşların ilaca ulaşamadıkları ya da olumsuz bir durumla karşılaşmaları durumunda 24 saat devrede olan “Sağlıklı Çözüm” uygulamasına ulaşmalarını isteyerek, başvuruda bulunulması halinde yardımcı olunacağını bildirdi. Şu anda mevsimsel gribin yarısında “H1N1” ajanının etkili olduğunun bilindiğini dile getiren Koca, “Bu anlamda artık ‘domuz gribi’ adlandırmasını yapmıyoruz, mevsimsel bir grip ajanının olduğunu biliyoruz. Tedirgin olmaya gerek yok” bilgisini verdi.

TRANS YAĞ YASAKLANABİLİR
  • Bakan Koca, trans yağla ilgili düzenleme yaptıklarını söyledi: “Türkiye’de trans yağların yasaklanması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda teknik boyutuyla bir çalışmamız var. Bu yıl içerisinde yasaklanabilir” dedi.
#İlaç
#Fahrettin Koca
#DSÖ
#Çin
#Koronavirüs
4 yıl önce