Menenjit aşısı başka bir hastalığı tedavi etti

Yeni Şafak
12:1311/07/2017, Salı
G: 11/07/2017, Salı
AA
​Menenjit aşısı bir hastalığa daha şifa oldu.
​Menenjit aşısı bir hastalığa daha şifa oldu.

Menenjit B için geliştirilen bir aşının, giderek antibiyotiklerle tedavi edilemez hale gelen belsoğukluğuna karşı etkili olduğu bildirildi. Uzmanlar 2 bakterinin çok yakın akraba olduğunu ifade ederek, vakaların yüzde 31 oranında azaldığını kaydetti.

Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan araştırma, aşının, belsoğukluğuvakalarını üçte bir oranında düşürdüğünü gösterdi.

Yeni Zelanda'da 2004-2006 yıllarında menenjit B salgınını önlemek amacıyla yaklaşık bir milyon ergene aşı yapıldığı, aşı yapılanlarda belsoğukluğu vakalarının yüzde 31 azaldığı gözlendi.

2 bakteri "çok yakın akraba" çıktı

Auckland Üniversitesinden bilim adamlarının, bu sonuca cinsel sağlık kliniklerinin verilerini inceleyerek vardığı belirtildi. Menenjite yol açan "Neisseria meningitidis" bakterisinin, belsoğukluğuna neden olan "Neisseria gonorrhoeae"nın çok yakın akrabası olduğu kaydedildi.

Araştırma ekibinden doktor Helen Petousis-Harris, şunları söyledi.


#Menenjit
#Menenjit aşısı
#Belsoğukluğu