Millete neler yedirmişler neler: Bakanlık baldan ete kadar sahtecilik yapan markaları tek tek afişe etti
12:13, 02/10/2024, ÇarşambaG: Güncelleme: 13:40, 04/10/2024, Cuma
Yeni Şafak

İşte bozulmuş ve değiştirilmiş 56 ürün ve gıdada sahtecilik yapan o markalar
Gıdada sahteciliğe geçit yok! Bakanlık düğmeye bastı. Gıda ürünlerinde taklit, tağşiş ve hile yapanlar tek tek afişe edildi. Taklit ve hileli gıda listelerinin artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacağı "Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi" resmen devreye girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı. Bu kapsamda, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün ifşa edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı. Söz konusu liste "güvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde kamuoyuyla paylaşıldı. Peki listede hangi ürünler var? İşte baldan zeytinyağına ve ete kadar bozulmuş ve değiştirilmiş 56 ürünün detayları...
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek sahte gıda markalarının tek tek açıkladı. Bu kapsamda, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün afişe edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı. Söz konusu liste adresinde kamuoyuyla paylaşıldı.

Baldan ete kadar çok sayıda marka ve ürün afişe edildi
Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan listede
bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması
ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması
ve balda ilaç etken maddesi tespit edilmesi
gibi birçok uygunsuzluk belirlendi. 
Çok sayıda sahte bal piyasada
Bala hiçbir katkı maddesi katılamayacağı ve balın insan sağlığını tehdit eden düzeyde hiçbir madde içeremeyeceği Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde açıkça belirtilmesine rağmen gıda sahtekarları üretime devam ediyor.
Balda sahtecilikte en bilinen yöntemin mısır şurubu olduğunu belirten uzmanlar; bal enzimi katılan ve çeşitli işlemler uygulanan mısır şurubunun tam bal görünümünde olduğunu belirterek düşük maliyetli bir ürün elde edilebildiğini; ayrıca arıya şeker şurubu verilerek bal üretimi ve gerçek bal içine sahte bal karıştırma gibi tağşiş ve taklit yöntemleri uygulandığını vurguladı.

İşte bozulmuş ve değiştirilmiş 56 ürün ve gıdada sahtecilik yapan o markalar









Şirket ve ürün detayları tek tek paylaşıldı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yeni sistemimiz internet sitesinde yer alacak. Gıda Kamuoyu Duyurusu sekmesi tıklandığında iki kategoride;ile başlıkları altında duyurular yapılacak” şeklinde konuşmuştu.

Sistem devreye girdi. Bakan Yumaklı, yeni sistemle vatandaşların bu iki kategoriye girdiğinde duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabileceğini belirterek, yeni sistemin hazırlıklarına 1 Ocak'ta başladıklarını anımsattı. Sistemin ilk açıldığında 1 Ocak'tan bu yana denetimlerde gıda kamuoyu duyurusuna konu olan marka ve firmalara yer verileceğini dile getiren Yumaklı, “Artık her yeni sonuç ilave bir satır olarak bu internet sitesinde yer alacak” diye konuştu.

Ekonomi
Gıda hijyenine yeni yönetmelik

Ekonomi
Gıdada hileye anlık ifşa


Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.