|

Milli teknoloji özgüven tazeledi

TEKNOFEST yerde ve gökte geleceğimizin parlak olduğunu gösterdi. Teknolojideki özgüven artışına değinen Tuğgeneral Ali Doğan, “Türkiye’nin sahip olduğu imkân ve kabiliyetleri görenler hem gurur duyuyor hem de yeni umutları yeşertiyor” diyor.

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 22/09/2019 Pazar
Güncelleme: 22:51 - 21/09/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk Yıldızları
Türk Yıldızları

İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST Türkiye’nin teknoloji alanındaki envanterini ve atılımlarını bir hafta boyunca sergiledi. Bugün sona erecek olan etkinlik, Atatürk Havalimanın’da her yaştan ilgiliyi bir araya getirdi. Askeri ve sivil firmaların stantlarını gezen katılımcılar, birçok alandan farklı aracı hem incelediler hem de deneyimleme fırsatı buldular.


DIŞA BAĞIMLILIK AZALDI

Türkiye’ye birçok yeni ürün kazandıran 3T Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Milli teknoloji hamlesiyle birlikte savunma sanayisi alanında dışa bağımlılık yüzde 85 iken, yüze 45’lere kadar düştü. İnşallah bu gelişim devam eder ve diğer teknolojik alanlarda da ülkemiz hak ettiği yere gelir. Teknofest de, milli teknoloji hamlesi hedefleri doğrultusunda toplumsal seferberliğin en önemli adımlarından biri olacak” diyor. Bayraktar ayrıca, Akıncı Taarruzi İHA’nın ilk uçuşunu Ekim ayı içinde yapacağını belirtiyor. Festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenleniyor. İnsanlık için faydalı olabilecek tasarımların yapıldığı 19 yarışmada, 122 ülke ve Türkiye’nin 81 ilinden toplam 17 bin 373 takım ve 50 bin katılımcı vardı. Yapay zeka, sualtı sistemleri, uçan araba, sürü İHA simülasyonu, roket tasarımı, programlama gibi farklı alanlardaki buluşlar, geliştirilmeyi ve ilgiyi bekliyor.


TEKNOLOJİ HAYATA BAĞLIYOR

Türkiye’nin son yıllarda yaptığı havacılık atağının kıymetine değinen Jandarma Havacılık Başkanlığı’ndan Tuğgeneral Ali Doğan, “Festivalin en önemli mesajı, Türk gençliğinin, Türk insanının istediğinde her şeyi yapabileceğidir. İki senedir, sahip olduğumuz imkânları milletimize gösterebiliyoruz. Ayrıca bu festival yeni beyinlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Son yıllarda Türk havacılık sanayii, özgüven kazandı. Başta İHA’lar, SİHA’lar, Atak Helikopterleri olmak üzere bu ürünlerin başarısı sahada da kendini belli ediyor. Gençler buraya geldiklerinde Türkiye’nin sahip olduğu imkân ve kabiliyetleri görüp hem gurur duyuyorlar hem de yeni umutları yeşertiyorlar” diyor. Emniyet kemeri simülasyon aracı sayesinde gençlerin kaza anında kemerin ne kadar önemli olduğu gösteriliyor. Teğmen Emre Kambur gençlerin ilgisi hakkında şunları söylüyor: “Emniyet kemerinin hayat kurtardığını anlamış oluyorlar. Teknolojik ürünler sayesinde hayata bağlanmanın önemini festival genelinde de görebiliyorlar.”


BAKMAK GURUR VERİCİ

Festival katılımcılarının büyük oranda genç olması dikkat çekiyor. Türk Hava Kurumu planör uçak pilotu öğrencisi Busenur Göksel, Hava Harp Okulu’nu hedefliyor. 17 yaşındaki Göksel, havacılıktaki ilerlemenin herkes tarafından görülmesinin önemine değinerek bu alandaki güvenin ve ilginin artacağını dile getiriyor. Kara araçlarını deneyimleyen Akın Tokmak, “Çok heyecanlandım. Birçok araç tanıdık burada. Festival, bilinçli olmamızı sağlıyor” diyor. Çad’dan ülkemize gelen üniversite öğrencisi Muhammed Margus ise Türkiye’deki teknolojik gelişimler ve festival hakkında şöyle konuşuyor: “Teknolojinin ne kadar geliştiğini burada görebiliyoruz. Genç arkadaşlara bu yaşta üretim imkanı sunulmuş. Yenilikler bizi heyecanlandırıyor. Ülkemin de çok ihtiyacı var, bu teknolojiyi oraya da götürmek isterim.” Festivali baba oğul gezen Serdar ve Efe Vural yerli ve milli araçları merak ettikleri için gelmişler. Baba Vural, “Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Sanayi Bakanlığı, Savunma Bakanlığı’nın geliştirdiği teknolojiler, yerli tank, kirpi, hava araçları, kara araçlarını gördük. Bu araçları bizim yaptığımızı bilerek bakmak, farklı bir gurur veriyor” derken simülasyonu deneyimleyen oğul Vural, pilot olmak istediğini söylüyor.

Gazi uçak alanda


C-160 kargo uçağı Kıbrıs Barış Harekatı, terörle mücadele ve Van depreminde görev yaptığını öğreniyoruz. Yolcu, yaralı, paraşütçü taşımada kullanılan araç, farklı amaçlarda kullanılmak üzere düzenlenebiliyor. 1969 yılında askeri envantere giren, festival boyunca alanda olacak bu gazi uçağın içi, katılımcılar tarafından gezilebiliyor.

Göklerin geleceği uçan araba Cezeri


Festivalin en çok merak edilen parçası ise Cezeri Uçan Araba’ydı. Kentsel hava taşımacılığı konseptiyle tasarlan Cezeri’nin gelişimi devam ediyor. Hem yolcu hem de kargo taşımacılığı yapması planlanıyor. Saatte 100 km hız yapabilen, 2 bin metre tavan irtifası olan araç, 70-80 bin kilometre menzile sahip olacak. Günümüzde arabalar ne yapıyorsa gelecekte Cezeri onu yapacağı için adına araba denmiş. Dokuz ayda tamamlanan projenin adı, 12. yy’da yaşamış olan İslâm alimi Cezeri’den geliyor. Filli su saatine ithafen de logosunda fil bulunuyor. Otonom kullanım için hazırlanan araca, gitmek istediğiniz konum bilgilerini girmeniz yeterli olacak. Şimdilik tek kişilik olan araç, iki ve dört kişilik olarak da düzenlenecek. Yüzde yüz elekrtikle çalışan Cezeri’nin yaygın kullanımı içinse hava kanunlarının düzenlenmesi gerekiyor.

Oyundan daha keyifli olacak

  • Aselsan standında üç boyutlu çizim yapılabilen kalem, iletkenlik sayesinde müzik çalan parmaklar, simülasyonlar, uzay resimleri, yazılım öğretimi gibi çocukları birçok sürpriz bekliyor. Kod yazılımı sayesinde hareket eden, futbol oynayan robotlar ise en yoğun ilgi gören kısımdı. Robotlara futbol oynatan ve yazılım mühendisi olmak isteyen 14 yaşındaki Ömer Erkan, “Robotları kontrol etmesi keyifli. Bilgisayarda, play station’da oynadığımız futbol oyunlarına benziyordu. Daha da hızlanmasını isterdim. Geliştiğinde oyundan daha keyifli olacaktır” diyor.

Olay yerinde inceleme


İstanbul Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği standında olay yeri çalışmaları paylaşılıyor. Bomba imha robotları, inceleme cihazları katılımcılar tarafından kolayca kullanılabiliyor. Teknolojinin gelişimini hem görüyor hem de rahatça kullanabiliyorsunuz. Gençlerin gayet ilgili olduğunu belirten Üstçavuş Ecem Alkış, “Burada kendi geliştirdiğimiz malzemeleri kullanıyoruz. Bu festivali, dünyaya açılmamız açısından önemli buluyorum” diyor.

#Türkiye
#Teknofest
#Cezeri
#Teknoloji
5 yıl önce