|

Milyonların ölüm sebebi kirli hava

Artan çevre kirliliğinin insan hayatına ve doğal yaşama etkisi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde bir kez daha gündeme geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/06/2017 Tuesday
Güncelleme: 00:55 - 6/06/2017 Tuesday
Yeni Şafak
72 milyon ölümün 6 milyonu  hava kirliliğinden kaynaklanıyor.
72 milyon ölümün 6 milyonu hava kirliliğinden kaynaklanıyor.

Çevre kirliliği, hava, su, toprak kirliliği ve iklim değişikliğini kapsayan geniş bir kavram olarak karşıya çıkıyor. İklim değişikliğinin etkileri daha yavaş hissedilse de hava ve su kirliliğinin etkileri daha hızlı görülüyor.

İÇME KAYNAĞI KİRLİ SULAR

Birleşmiş Milletler verilerine göre, halen 663 milyon insan içilebilir suya erişemiyor. Yaklaşık 1,8 milyar insan da pis su kaynaklarını kullanıyor. Kirli suların içme suyu olarak tüketilmesinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle her yıl 502 bin kişi yaşamını yitiriyor. Her gün yaklaşık bin çocuk, önlenebilir, su ve temizlikle bağlantılı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.


DÜNYA KİRLİ HAVA SOLUYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2016 raporuna göre, dünya nüfusunun yüzde 92’si yüksek derecede zararlı madde içeren hava soluyor. DSÖ, her metreküp havada en fazla 10 mikrogram ince parçacıklı madde bulunmasını sağlığı tehdit etmeyen seviye olarak tanımlıyor. Her yıl, 72 milyon ölümün 6 milyonunun doğrudan hava kirliliği ile ilişkili olduğu belirtiliyor.

#Çevre kirliliği
#Dünya Çevre Günü
7 years ago