|

Mutlu evlilik için yedi öneri

Mutsuzluk kılavuzlarının yazıldığı 21. yüzyılda hem evli hem de mutlu olmanın yolları Prof. Dr. Medaim Yanık ve ekibi tarafından yedi öneriye dönüştü. Mutluluğun niyetle başladığına dikkat çeken çalışma, evlilikte iki tarafında da büyük sorumluluk sahibi olduğunu hatırlatıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 10/02/2019 Pazar
Güncelleme: 13:57 - 9/02/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Mutlu çiftler eşleriyle beraber  olmaktan kaçmıyor.
Mutlu çiftler eşleriyle beraber olmaktan kaçmıyor.

Kalbimizde sevgisini taşıdığımız insanla geçireceğimiz yıllar koca bir ömre dönüşüyor. Duygu terazimizde mutlu günlerimiz üzüntülü anlardan fazla olmalı. Bunun farkına vardığımızda geçip giden günlerin bizde bıraktığı en tatlı duygudur mutluluk. Hayatımızdaki mutlu vakitleri çoğaltmalıyız. Eşimizle aradığımız mutlulukta yol gösterici tabelalara dikkat etmeliyiz. Aradığımız cevaplar psikiyatrist, psikologlar sayesinde eş terapilerinde bulunabilir. Aile ve evlilik üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Medaim Yanık, mutlu bir evlilik için 7 öneride bulunuyor. Çift adaylarına ve deneyimli çiftlere mutlu evliliklere yakından bakmayı öneriyor.

POZİTİF BAKIŞ YENİLİK GETİRİYOR

Kadın erkek ilişkilerinin pozitif tarafını görmemek, kötülüğe yol vermeye sebep oluyor. Pozitif psikoloji hareketi sayesinde mutlu eş ilişkilerine bakmaya başlandığında birçok yenilik de görülebiliyor. İnsan kendisini keşfettikçe yüzü daha çok gülüyor. Araştırmada en az 10 yıllık evli çiftler, çeşitli sorular cevapladı. Otuzdan fazla evli çiftle görüşen Yanık ve ekibinin, mutlu evliliğe giden yoldaki 7 işareti şöyle:

MUTLAKA KONUŞUN KÜS KALMAYIN

Tartışmalar, farklı görüşler hep olur. Önemli olan küs kalmamak. Birbirini sakince dinleyen çiftler, anlaşma isteğini hiç bırakmadan konuşmayı kesmemeli. Yükselen sinirden dolayı ufak tefek sessizlikler olsa da küslüklerin birkaç saati geçmemesi gerekiyor. Konuşulan çiftlerden biri mutlaka küslüğü bitiriyor ve diğer taraf da hemen ona uyum sağlıyor.


ÖZEL HAYAT HİÇ BİTMESİN

Yorgun bir gün geçiriip stresli toplantılardan çıkan, metrobüsteki kalabalıktan sıyrılıp eve gelen çiftler birbirleriyle iletişimi kesmemeli. Konuşma ve neşeyle örülen özel hayatın hiç bitmemesi mutluluğun en önemli detaylarından biri.

SORUNLARI İDARE ETMEYİ BİLİN

Ailelerle ilişkilerin nasıl olacağı, cinsel yaşamın sıklığı ve içeriği, çocukların eğitiminin nasıl yapılacağı, eve giren paranın nasıl yönetileceği, ev işlerinin kimler tarafından nasıl yapılacağı ve boş zamanların nasıl geçirileceği konuları dünya genelinde eşler arasında en sık sorun çıkan konular. Mutlu çiftler bu altı alanda bir uzlaşı içinde olmayı başardığında yüzler gülmeye başlayacaktır.

HAYATA VE EVLİLİĞE OLUMLU BAKILMALI

Mutluluk önce kendimizden başlıyor. Eşler, evli kalmaya niyetli olmalı. Mutlu evlilerin birinci özelliği, kendileri için doğru/uygun bir kişiyle evli olduklarını düşünmeleri, evliliklerinden memnun olmalarıdır.

FARKLI YÖNLERİMİZİ KABUL EDELİM

Kiminle eş olursak olalım bazı mizaç özellikleri açısından farklı olmamız kaçınılmaz. Bu farklılıkların farkına varıp onları dikkate almadan davranırsak süreğen bir çatışma çıkacaktır. Mutlu olmak isteyen çiftler farklılıklarının farkında olmayı, farklılıkları kabullenmeyi ve bu farklılıkları yönetmeyi becerebilmeli.

KAVGALAR YIKICI OLMASIN

Her çift gibi mutlu çiftler de tartışır. Sesler yükselir, dilin ucuna ağır sözler gelir hatta elimizin altındakileri eşimize fırlatmak bile isteyebiliriz. Duyguları frenlemek, sakinlik her zaman mutluluğu koruyacaktır. Kavgamızın da usturuplu olması gerekiyor. Aradaki uzlaşmazlık, ortalığı ve birbirlerini kırıp dökmeden ele alınabilmeli.

İYİ BİRER ARKADAŞ OLUN

Mutlu çiftlerimiz eşleriyle beraber olmaktan kaçmıyorlar, aksine birlikte vakit geçirmekten hoşlanıyorlar. Hobilerini paylaşıp mutlu anlarını çoğaltıyorlar. Hepsi birbirleriyle uzun muhabbetler yapmasa bile dertleşip çay ve kahve muhabbetleri yapıyorlar.

#Mutlu evlilik
#Hobi
#Mutluluk
5 yıl önce