
Arşiv
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, kalp sağlığını da tehdit ediyor. 2019 yılının son günlerinden başlayıp günümüze kadar uzanan süreçte yüzlerce kişi, enfeksiyon kaynaklı kalp ve kan damarlarında ortaya çıkan kardiyovasküler hastalıklarla mücadele etti. Virüsün kalp sağlığını doğrudan etkilediğine dair çok sayıda araştırma yapıldığını ifade eden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Ömer Çelik, “Çalışmalar ışığında Kovid-19 hastalarının yüzde 4.2 ile yüzde 25 arasında kalp krizi görüldüğü tespit edildi. Özellikle yoğun bakımdaki Kovid-19 hastalarında daha yüksek oranda kalp krizi görüldü. Kalp krizi tanısı konurken, Kovid-19'kaynaklı doğrudan kalp kası iltihabı, kırık kalp sendromu gibi durumlar da dikkate alınmalı” diye konuştu.
BİR DİZİ TEHDİT VAR
Kalp krizinin Kovid-19 hastalarında daha sık görüldüğüne işaret eden Çelik, “Kalp krizi Kovid-19 hastalarında kandaki oksijen yetersizliği, kalbi besleyen kılcal damarlardaki bozukluklar, şiddetli pıhtılaşmaya eğilim ve vücudun enfeksiyona verdiği aşırı tepki sonucunda kalbi besleyen ana damarlardaki tıkanıklar sonucunda ortaya çıkıyor. Ayrıca, virüsün kendisi de temel olarak damarın iç yüzünü örten dokuya yaygın olarak tutunuyor. Dolayısıyla bu enfeksiyon damar olan her yerde hayati tehdit eden problemlere yol açabiliyor. Virüsün yarattığı en önemli problem ise damar içinde tıkanıklağa varan pıhtılaşmaya neden olması. Bu durum kalp krizini kolaylaştıran bir etken olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Prof. Çelik, kalp sorunu yaşayan Kovid-19 hastalarında koruyucu tedavi yöntemlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu:
Bu belirtiler varsa hekime başvurun!
Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ömer Çelik, hastaların özellikle Kovid-19 geçirdikten sonra göğüs orta hattında ve sol kola veya boyna vuran göğüs ağrısı, hareketle artan nefes darlığı, bayılma, çarpıntı atakları oluyorsa mutlaka kardiyoloji hekimi tarafından ayrıntılı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Hastaların büyük çoğunluğunun belirtileri önemsemediğini aktaran Çelik, “Pandemi koşulları nedeniyle hastaneye geç başvurma gibi nedenler ölüm gibi istenmeyen sonuçları ortaya çıkarıyor. Özellikle 12 saati geçen kalp krizi tanısı, ileri evre kalp yetmezliği ve ölümle sonuçlanabiliyor” diye konuştu.
