|

Ramazanda sağlık ‘su’yla başlıyor

Ramazanda sağlıklı beslenmek oldukça önemli. Uzmanlar özellikle vücudun su ihtiyacını karşılayabilmek için oruca başlamadan bol su tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

04:00 - 5/05/2019 Sunday
Güncelleme: 15:38 - 4/05/2019 Saturday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Ramazan ayında sağlıklı beslenme en önemli konulardan biri. Oruç ibadetini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için iftar ve sahurlarda doğru beslenmenin rolü büyük. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’a göre ramazan ayının insan sağlığı için çok önemli olduğunu, sıcak ve uzun günlerde oruç tutarken bol su tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Hz. Muhammed’in iki öğün ve az yemek yediğinin bilindiğini belirten Karatay, “Bu (günde iki öğün yemek), vücudun bir süre dinlenmesine, rahatlamasına, kendini toparlamasına, fabrika ayarlarına dönmesine fırsat tanımak demektir. Şimdiye kadar ‘Sık sık ye, az ye.’ diye diye insanları enine büyüttüler. İnsan organizması fizyolojik olarak iki öğün, hastaysa en fazla üç öğün yemeye programlanmıştır. İşte ramazan ayı bu imkanı vermektedir” ifadelerini kullanıyor.


ŞİMDİDEN SU İÇİN

Suyun önemine işaret eden Karatay, ramazana bol su içerek hazırlanılması gerektiğini belirterek, “Şimdiden vücudumuzu sulandırmamız, yani bol su içmemiz lazım çünkü iftara doğru baş ağrısının sebebi açlık değil, susuzluktur. Şimdiden az yemek yiyerek vücudu hazırlamak diye bir şey yok. Sağlıklı yiyeceksiniz. Sağlıklı yerseniz, zaten vücut fazlasını istemiyor. Vücudun ihtiyacını doğal yiyeceklerle gidermek mecburiyetindeyiz” diyor.

EN AZ İKİ BUÇUK LİTRE

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Özlem Tay da sağlıklı bir ramazan ayı için su tüketiminin önemi hakkında bilgi verdi. Ramazan ayında suyun öneminin arttığını belirten Tay şunları söylüyor: “Ramazan ayında vücudun sıvı ihtiyacı daha da artmaktadır. Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar ile birlikte belirli aralıklarla gerekli olan su içimi büyük önem kazanmaktadır. Ramazan ayı boyunca günde en az 2,5 lt su tüketmeleri önerilmektedir. Soğuk su midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması önerilir.”

SALATAYI ARTIRIN, TUZU AZALTIN

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman de sağlıklı bir Ramazan için şimdiden dikkat etmeniz gereken noktaları sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulunuyor. Ozman’ın önerileri şöyle: “Sağlıklı bir bağırsak sisteminin vazgeçilmezi bol taze yeşil sebzeler. Bu besinlerin su ve posa içeriği yüksek, kalorileri yok denecek kadar az. Bu nedenle her yemeğin yanında bol salata tüketmeye özen gösterin. Böylece diğer besinlerden alacağınız yüksek kaloriyi azaltabilir ve bağırsak hareketlerini hızlandırarak sindirim sisteminizi ramazana hazırlayabilirsiniz. Ancak salataya tuz yerine limon sıkarken, yemeklere de fazla tuz eklemekten kaçının. Zira aşırı tuz tüketimi ödemlere yol açıp, kan basıncını yükseltebiliyor.

YOĞURT VE KEFİR ÖNEMLİ

Çay, kahve ve kola gibi içeceklerde bulunan kafein kronik tüketildiğinde bağımlılık yaptığı gibi sindirim sorunlarına da yol açabiliyor. Ayrıca idrar söktürücü etkisi ile vücutta bulunan suyun böbreklerden atımını hızlandırarak su kayıplarına neden oluyor. Bu nedenle kafeini azaltmaya, onun yerine bol su tüketmeye gayret edin. Basit karbonhidratlardan şimdiden uzak durmaya başlayın. Yoğurt ve kefir tüketmek de sindirim sistemini hazırlamakta oldukça etkili.

Sahurda yumurta
ve tereyağ

Canan Karatay ayrıca sahur için de önerilerde bulundu. Karatay sahura kalkmadan oruç tutmanın riskli olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Sahurda omlet yenebilir. Yumurta çok önemli ama köy yumurtası olacak. Bir de köy tereyağı olacak. Yanında zeytin, turp ve yeşillik de çok önemli. İçecek olarak şekersiz süt ve kahve olabilir. Seviyorsanız ayran içebilirsiniz. Kahvaltıya alışıksanız, kahvaltı yapılabilir. Sabah çorbası da önemlidir ama tok tutmaz.”


#ramazan
#oruç
#su
5 years ago