|

Saçlara örgü yüreklere kardeşlik

Suriyeli yetim kızların saçlarını örüp , onlara hediyeler götüren ve yüzlerini güldüren bir ekip var. Aktivist ve yönetmen Tülay Gökçimen İHH, "For Children" ve "Human Movie Team"nin desteğiyle yola çıktı ve yüzlerce yetim kıza mutluluk götürdü.

Hatice Saka
04:00 - 2/09/2018 Pazar
Güncelleme: 11:00 - 6/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​Saçlara örgü yüreklere kardeşlik.
​Saçlara örgü yüreklere kardeşlik.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, "For Children" ve "Human Movie Team" iş birliğiyle Suriyeli kızlar için "Hem saçlara hem kalplere örgü" projesi başlattı. "Saçlara örgü yüreklere kardeşlik götürüyoruz" sloganıyla yola çıkılan proje kapsamında, Suriye'deki mülteci kamplarında yaşayan kız çocuklarının saç kesimi ve bakımı yapıldı. Bölgedeki diğer kamplara da uygulanması planlanan projenin ilk kısmı Suriye'nin Azez ilçesine bağlı mülteci kamplarında gerçekleştirildi. Beş gün boyunca toplamda 500'ün üzerinde çocuğa kuaför hizmeti verildi.

Bu özel etkinliği başlatan ise aktivist ve yönetmen Tülay Gökçimen. Uzun yıllardır Suriyeli mülteciler için çok sayıda kampanyaya imza atan Gökçimen, bu fikrin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: "Ramazan ayında İdlip'e bağlı Atme kampındaki okul projesi için sınıra gitmiştim. Rahmet isimli bir köyde erkek çocuklarına bayram traşı yaptırdık. Ben bu etkinlikten bahsedince kuaför bir arkadaşım neden kamplardaki kız çocukları için de bir şeyler yapmıyoruz deyince harekete geçtim."

SAÇLARINI KAZITACAĞIZ
SANDILAR

Gökçimen, daha sonra İHH'ın kapısını çalmış ve kız çocuklarının çoğunlukta olduğu mülteci kamplarına kuaförlerle gitmek istediğini söylemiş. İHH'nın desteğinin ardından "For Children" hem organizasyonu hem fon sağlamayı, “Human Movie Team" ise çekimleri yapmayı üstlenmiş. Halep şehrine bağlı olan Azez'deki kampları sırayla gezmeye başlamışlar. İlk başta her gün 6-12 yaş arasındaki 100 çocuğa ulaşmayı hedeflemişler. Ancak kamplara gidince her yaş grubundan yüzden fazla çocuğun bu hizmete ihtiyacı olduğunu görmüşler. Gökçimen, ilk gün yaşadıklarını şöyle aktarıyor: "Çocukların geneli yetim ve anneleriyle birlikte yanımıza geldiler. İlk başta saçlarının kazıtılacağını düşünüp korktular. Çünkü çok fazla bitlenme var ve suyun sertliğinden dolayı da saçları çok yıpranmış. Saçlarınızın kırıklarını alacağız, bakım yapıp toka takacağız şeklinde konuşunca ikna oldular."


MUTLULUKLARI
GÖR
ÜLMEYE DEĞERDİ

Çocuk sayısı fazlalaşınca kampta yaşayan ve savaştan önce kuaförlük yapan Suriyeli kadınlar da ekibe dahil olmuş. Kamptaki ikinci günlerinde 108 çocuğun saçını yaptıklarını söyleyen Gökçimen, mülteci çocukların temel insani yardımlar kadar sevgiye muhtaç oldukların belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Kendi çocuklarımız için istediğimiz her şeye onların da ihtiyacı var. Yanımıza geldiklerinde çok mutsuz duruyorlardı. Aynaya bakıp saçlarını gördüklerinde ise inanamadılar ve öyle mutlu oldular ki kelimeler yetersiz kalır. Mali değeri çok az olan küçücük tokalarla nasıl mutlu olduklarını gördük.”

Daha fazla kampa
gideceğiz
550’den fazla çocuğun saç bakımının yapıldığı ve beş gün süren projeyi devam ettireceklerini dile getiren Gökçimen, “Daha fazla kampa ve daha fazla kız çocuğuna ulaşmak istiyoruz. Projeyi devam ettireceğiz. Gittiğimiz kamplarda bit ilacına çok fazla ihtiyaç olduğunu gördük. Çocukların saç temizliğine ve kız çocuğu olduklarını hatırlatacak ellere ihtiyacı var” diyor.




#Saç
#Suriye
6 yıl önce