|

Sağlık ocaklarında check-up dönemi

Vatandaşlar bu yıl başlatılan risk tarama programıyla aile sağlığı merkezlerinde check-up yaptırabilecekler. Aile Hekimlerinden randevu alınarak yapılacak check-up’lar ücretsiz olacak.

Haber Merkezi
04:00 - 8/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:50 - 8/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Koca, bakanlığın yürüttüğü halk sağlığı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Koca, bakanlığın yürüttüğü halk sağlığı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığın yürüttüğü halk sağlığı çalışmaları hakkında bilgi verdi. 8 bine yakın aile sağlığı merkezinde 26 bine yaklaşan aile hekimliği birimleri ile vatandaşların mahallerinde hizmet aldığını belirten Koca, koruyucu sağlık hizmetlerinin anne karnında başladığını ve 13 hastalığa karşı bir milyonu aşkın bebeği ve 2 milyondan fazla okul çağı çocuğunu aşıladıklarını söyledi.

AİLE HEKİMİNDEN RANDEVU ALINACAK

Bakan Koca, bu yıl başlatılan risk tarama programı ile aile sağlığı merkezlerinde muhtemel hastalıkları daha ortaya çıkmadan önlemeyi amaçladıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Vatandaşlarımız aile hekimlerimizden randevu alarak bu hizmetten ücretsiz faydalanacak. Bu tarama programı sayesinde vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve risk gruplarına göre check-up programlarında uygulanan kan basıncı, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG (kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetlerini vereceğiz."


Kramp ve kasılmaları azaltan çalışma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde yürütülen bir araştırmayla kuruyemiş, baklagiller ve süt ürünlerinde bulunan "magnezyum sitrat" bileşiğinin kas rahatsızlıklarının azaltılmasında etkisi olduğu belirlendi. Çalışmayla ilgili bilgi veren Prof. Nazan Uysal Harzadın, magnezyum sitratın kaslarda gevşeme sağladığını kanıtladıklarını belirterek, "Eğer kaslarla ilgili problem yaşıyorsanız bu bileşiği almamız gerekiyor. Krampları azaltıyor, kasları gevşetiyor, dinlendiriyor ve vücudu ertesi gün faaliyet için hazırlıyor" dedi.

#Sağlık Ocağı
#Check up
6 yıl önce