|

Sağlıklı renkleniyoruz

Gıdaları pembe, kahverengi, sarı ve yeşil dışında, kırmızı ve maviye boyamanın da doğal ve sağlıklı yolları var. Kakao, çilek, zerdeçal, ıspanak suyu besinleri değişik renklere sağlıklı bir şekilde boyamamızı sağlıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 14/10/2018 Pazar
Güncelleme: 14:41 - 13/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Kakao, çilek, zerdeçal, ıspanak suyu besinleri değişik renklere sağlıklı bir şekilde boyamamızı sağlıyor.
Kakao, çilek, zerdeçal, ıspanak suyu besinleri değişik renklere sağlıklı bir şekilde boyamamızı sağlıyor.

Çocuklar renkli yiyecekleri yapmayı da yemeyi de severler. Bir yiyeceği renklendirmek için piyasada bulunan bir çok gıda boyası çeşidini kullanmak mümkün. Ama bu renklendiriciler sağlığa zararlıdır. Bu zarar ebeveynlerin korkulu rüyası elbette. Çoğu zaman çocuğu çevredeki bu renkli besinlerden alıkoymakta da zorlanıyoruz. Kakao, çilek, zerdeçal, ıspanak suyu besinleri değişik renklere sağlıklı bir şekilde boyamamızı sağlayan bazı besinler. Pembe, kahverengi, sarı ve yeşil dışında, kırmızı ve maviye boyamanın da doğal yolları var. Mesela havaciva otunun kökleri, yağ ile karıştırıldığında çok hoş bir kırmızı elde edilebiliyor. Aynı zamanda, mavi kelebek sarmaşığı çiçekleri demlenerek elde edilen su, ekmeği, poğaçaları, dondurma, sütlü tatlı ve içecekleri, çiçeğin rengine göre, maviye, mora boyamamızı sağlıyor.

RUHU RAHATLATIYOR

Bugün hepimize “oh” dedirtecek ve çocuklarımızın sağlıklı renkli gıdalar yemesini kolaylık sağlayacak tarifler paylaşalım istiyorum. Fakat bundan önce, mavi ve mor rengi elde etmekte kullanılabileceğini söylediğim mavi kelebek sarmaşığı ya da “blue butterfly pea” diye bilinen bitkiden bahsetmek istiyorum. Bu bitkinin demlenerek elde edilen hoş renkli çayı yeşil ve siyah çay arasında bir lezzettedir. Ruhu rahatlatan ve beyni dinlendirmeye yardımcı olduğu söylenen bu çay, Uzak Doğu’da tedavi amaçlı kullanılan bitkilerden biri. Her gıda gibi, mavi kelebek sarmaşığı çayının da aşırı kullanımı doğru değil. Bu çayı olduğu gibi demediğimizde mavi, içine limon suyu sıktığımızda ise mor renk elde ederiz. Şimdi isterseniz, bu mavi kelebek sarmaşığı çiçekleri ile bir ekmek ve sütlü bir tatlı yapalım. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.

Mavi Mor Ekmekler
MALZEMELER:

10 gram blue butterfly pea

4 bardak su

2 çay kaşığı kuru maya

2 çay kaşığı tuz

1 kg un

Ceviz

YAPILIŞI:

Suyu kaynatıp blue butterfly peayı demleyelim. (Demlerken mutlaka kabın ağzını kapatmalıyız) Demlenmiş bitki çayını 20 dakika beklettikten sonra unun ortasını havuz gibi açalım. Tuz ve mayayı buraya koyalım. Blue butterfly pea çayını yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğuralım. Ilık bir ortamda mayalandıralım. Mavi ekmeğimizi şekillendirelim ve üzerine bir bıçağın tersiyle çizik atalım. Üzerine ceviz kırıklarını serpelim ve 160 derecelik, önceden ısıtılmış fırında kabarana kadar pişirelim. Hamur yeterince kabardığında 180 derecede 10 dakika daha pişirelim. Afiyet olsun.


Mavi Mor Puding
MALZEMELER:

6 yemek kaşığı un

10 yemek kaşığı şeker

4 su bardağı süt ve;

1 çay bardağı sıcak süt

1 paket krem şanti

1 tane mavi kelebek sarmaşığı çiçeği

YAPILIŞI:

Un, şeker ve 4 su bardağı sütü karıştıra karıştıra pişirelim ve soğutalım. Kaynamış sütün içerisine mavi kelebek sarmaşığı çiçeğini atıp

20 dakika demleyelim. Demlenmiş sütü krem şantiye ekleyip çırpalım. Buzlukta donduralım. Çıkardığımız puding ve krem şantiyi iyice karıştırıp kaselere paylaştıralım. Bir gece dinlendirelim. Ceviz, fındık ya da çikolatayla süsleyip servise alalım. Afiyet olsun.


#Yemek
#ekmek
#renk
5 yıl önce