|

Sahte ilaçlar ölüm saçıyor

Afrika'da sahte ilaçlar milyonlarca insanın hayatını tehdit ediyor. DSÖ'nün yayımladığı son rapora göre kıtadaki en ölümcül hastalıklarından sıtmaya karşı kullanılan ilaçların çoğunun sahte olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
17:17 - 2/10/2015 Cuma
Güncelleme: 14:24 - 2/10/2015 Cuma
AA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Brazzaville temsilcisi Collins Boakye-Agyemang, Sahte ilaç sorunuyla mücadele etmek ve ilaç sektöründe iyileştirmelerin yapılması için ülkelere destek verdiklerini vurgulan Boakye-Agyemang, ülke yetkililerini bu konuda daha hassas olmaya çağırdı.



Boakye-Agyemang, Afrika'daki ilaçların yüzde 30 ila 70'i, piyasada ise her 10 ilaçtan ve internette satılan her 2 ilaçtan 1'inin sahte olduğunu belirtti.



DSÖ'nün yayımladığı son rapora göre, Afrika'nın doğu ve batı kıyılarında 16 limana düzenlenen operasyonlarda Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ), öksürük şurubu, antibiyotik ve doğum kontrol hapları dahil 40 milyon dolar tutarında 82 milyondan fazla sahte ilaç ele geçirdi.



"Afrika'da sıtma ilaçlarının çoğu sahte"


Kıtadaki en ölümcül hastalıklarından sıtmaya karşı kullanılan ilaçların çoğunun sahte olduğuna da dikkat çekilen raporda, uluslararası sağlık politikaları konusunda ekonomi uzmanı Roger Bate'nin test sonucu yetersiz kalitede olan ilaçların hastalıklara sebebiyet verdiğine yönelik açıklamalarına da yer verildi.



Afrika'da test edilen ilaçların yüzde 16,6'sının kalitesiz çıktığına işaret eden Bate, bu ilaçların çoğunu Hindistan ve Çin'in ürettiği değerlendirmesinde bulundu.



DSÖ verilerine göre, sahte ilaçlar yüzünden dünyada her yıl 100 bine yakın kişi ölüyor.



Kongo Eczacılar Birliği Başkanı Hyacinthe Ingani ise ülkede INTERPOL'ün (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) geçen sene düzenlediği iki ayrı operasyonla başkent Brazzaville'de 40 bin ton, Pointe Noire'de ise 129 ton sahte ilacın ele geçirildiğini hatırlattı.



#sahte ilaç
#Afrika'da sahte ilaç
#Afrika
9 yıl önce