|

Sedef hastalığından böyle kurtuldu

18 yaşındaki genç kız Elizabeth Wigmore, sedef hastalığından dolayı bütün vücuduna yayılan kanlı döküntülerden kemoterapide kullanılan bir ilaç sayesinde kurtuldu. Uyuyamayan, vücudunu rahatlatmak için günde 3 kere duş alan ve hatta acıdan yürümekte zorlanan genç kız artık hastalığım semptomlarını hafifletmek için haftada 12.5 miligram ilaç alıyor.

Yeni Şafak
11:54 - 14/12/2016 Çarşamba
Diğer
Tüm vücudunu kaplayan sedef hastalığı Elizabeth'in yürümesini bile zorlaştırıyordu.
Tüm vücudunu kaplayan sedef hastalığı Elizabeth'in yürümesini bile zorlaştırıyordu.

4 yıl boyunca sedef hastalığı yüzünden şiddetli ağrılar ve kanamalar yaşayan 18 yaşındaki Elizabeth Wigmore, kanser tedavisinde kullanılan bir ilaçla iyileşti. Elizabeth'in sedef hastalığı, 14 yaşındayken dirseklerindeki yaralarla başladı. Yaralar bütün vücuduna yayılınca sedef teşhisi konuldu. Genç kızın hastalığı için çeşitli losyonlar ve UV ışın tedavisi denendi ancak hiçbiri fayda etmedi.



Daily Mail'in haberine göre; vücudunu rahatlatmak için günde 3 kez duş alan, uyku problemleri yaşayan ve hatta acıdan yürümekte bile zorlanan genç kız, doktor tarafından yazılan bir kemoterapi ilacı kullanmaya başladıktan sonra yaralarının azalmaya başladığını fark etti. Elizabeth şimdi sedef hastalığı semptomlarını hafifletmek için haftada 12.5 mg ilaç alıyor.







Sedef hastalığı nedir?


Psoriasis de denen sedef, hastalığın bulunduğu yerde kızarıklık şeklinde kendini gösteren, zaman zaman ortaya çıkan, müzmin bir deri hastalığıdır. Derinin üst tabakasının kalınlaşıp, büyümesiyle sedef renginde kabuklanmalar görülür. Deri birkaç günde bir kendini yenilemeye başlar. Derinin üstünde ölü hücre tabakası artmıştır.



Vücudun bir çok bölgesinde belirtisi görülse de, sıklıkla dirsekler, dizler, saçlı deri, bel bölgesi ve tırnaklarda ortaya çıkar. Bazı hastalarda hafif, bazılarında şiddetli seyreder. Vücudun bir çok yerinde sedef şeklindeki kızarıklık ve kabuklanma görülebilir. Tedavi edilebilir bir sorundur.



Toplumun ortalama yüzde 2'sinde görülür. Bu durum hastalığın ne kadar sık görüldüğünü ortaya koyar. Genç yaşta ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Ailede bu hastalığın olması, sedef hastası olma eğilimini arttırır. Ayrıca sedef, mikropların neden olmadığı bir hastalık olduğundan, bulaşıcı değildir.



#Sedef
#Sedef hastalığı
#Deri hastalığı
#Zührevi hastalıklar
7 yıl önce