|

Şifa kaynağı: Mandalina

Turunçgiller ailesinden mandalina kış sezonunda toplanıp bütün sene tüketilebilen meyvelerden.Bol miktarda A ve C vitamini içeren mandalinanın, vücudun bağışıklığını güçlendirip hastalıklara kalkan olmasının yanı sıra birçok faydası var. Kanseri önlemek,kilo vermeye yardımcı olmak,cilt sağlığını korumak ve soğuk algınlığına iyi gelmek mandalinanın yararlarından bazıları.

Yeni Şafak
18:11 - 3/01/2016 Pazar
Güncelleme: 16:50 - 3/01/2016 Pazar
Diğer

Ilıman iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve kokulu bir meyve olan mandalina, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir. Mandalina taze meyve olarak yendiği gibi reçeli de yapılır. Kabuklarından esans elde edilen mandalinanın insan sağlığına birçok faydası var.



Kansere karşı


Son zamanlarda yapılan araştırmalar mandalinanın karaciğer kanserine karşı çok etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında bol miktarda C vitamini be ceta cryptoxanthin içeriği için karaciğer kanserine yakalanma riskini de azaltır.

C vitamini açısından çok zengin olan mandalina bu özelliği sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Mandalina aynı şekilde damar tıkanıklığı riskini de engeller.C vitamini deposu

Bağışıklığı güçlendiren bu meyvenin 1 su bardağı diliminde günlük önerilen C vitamini tüketiminin yarısından daha fazlası vardır. C vitamini sağlıklı cilt ve dokuların oluşumu ve devamlılığı için gereklidir.C vitamini ile akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin oluşumunu önler. C vitamini aynı zamanda besinlerle alınan demir mineralinin emilimini de artırır.



Mandalina bol miktarda lif içerir. Böylece kilo vermeyi kolaylaştırır. Lifler yoluyla midede tokluk hissini arttırır, içe sindirim sistemine faydalıdır. Bağırsak hareketlerini arttıran mandalina aynı zamanda yüksek kolestrol riskini engeller.



Cilt ve saç sağlığına dost


C vitamini sayesinde mandalina cilt sağlığı için de faydalı bir meyvedir. Güneş ışınlarının neden olduğu zararları gideren mandalinayı,direkt cilde uygulayarak fayda sağlanabilir.Cilt sağlığına ek olarak saç sağlığı için de çok faydalıdır. Özellikle kırılgan saç yapılarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Saç dökülmesini engeller.



Uykudan önce yenilen 1 ya da 2 adet mandalina gece uykusuzluk problemi çekmenizi önler ve sinir sisteminde olumlu etkiler yapar. Bellek ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.






#mandalina
#mandalinanın faydaları
#sağlık
#C vitamini
8 yıl önce