|

Sigara içilen taksiye binmeyin

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yasam Süreci Program Sorumlusu Doç. Dr. Toker Ergüder, içinde sigara içilen taksilerde,sigaranın zararlı maddelerinin temizlenmediğini ve yolculuk yapan kişileri etkilediğini söyledi. Bunun kansere bile neden olabildiğini ifade eden Doç. Dr. Ergüder, taksicilere de uyarılarda bulundu.

Yeni Şafak
17:34 - 24/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:43 - 24/10/2016 Pazartesi
AA
Sivil Yaşam Derneği üyeleri, İstanbul'da aracında sigara içilmemesi için uyardığı kişilerce darp edilen taksi şoförüne destek için Konya'daki bir taksi durağında taksicilerle bir araya geldi.
Sivil Yaşam Derneği üyeleri, İstanbul'da aracında sigara içilmemesi için uyardığı kişilerce darp edilen taksi şoförüne destek için Konya'daki bir taksi durağında taksicilerle bir araya geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yasam Süreci Program Sorumlusu Doç. Dr. Toker Ergüder, "İçinde sigara içilmiş taksiye bindiğiniz takdirde kansere yakalanma riski var. Bu yüzden mümkün mertebe sigara içilmiş taksiye binmeyin." dedi.



Sivil Yaşam Derneği üyeleri, İstanbul'da aracında sigara içilmemesi için uyardığı kişilerce darp edilen taksi şoförüne destek için Konya'daki bir taksi durağında taksicilerle bir araya geldi. Doç. Dr. Ergüder, burada yaptığı açıklamada, gençlere destek vermek için geldiklerini söyledi. İstanbul'da yaşanan olayı duyduğunda çok üzüldüğünü ifade eden Ergüder, kendisinin ve toplumun sağlığını korumak için çaba gösteren taksiciyi kutladı.



Zararlı malzemeler takside kalıyor


Doç. Dr. Ergüder, Türkiye'nin tütünle mücadelede dünyaya örnek olduğuna işaret ederek, DSÖ Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'nin gereğini yerine getiren ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğuna aktardı. Tütün kontrol çalışmalarının artarak devam etmesini önemsediğini belirten Ergüder, şunları kaydetti:



"Taksici arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Araçta sigara içildiği anda o kişi taksiyi terk etse bile sigara dumanından kaynaklanan kanser yapıcı, zararlı maddeler duruyor. Şoförler de gün içinde neredeyse 10-12 saat araç içinde duruyor. Bundan dolayı da akciğer kanseri ve kalp krizi riskine maruz kalıyorlar. Taksiyi kullanan vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; bindiğiniz araçta birisi sigara içmişse kansere neden olan zararlı maddeler taksiden uzaklaşmıyor. Hastanelerde kullandığımız yöntemle aracı temizlememiz gerekiyor. İçinde sigara içilmiş taksiye bindiğiniz takdirde kansere yakalanma riski var. Bu yüzden mümkün mertebe sigara içilmiş taksiye binmeyin. Taksi şoförleri de hem kendilerinin hem de toplum sağlığı için araçta sigara içilmesine izin vermesin."






#DSÖ
#Toker Ergüder
7 yıl önce