|

Sigarada 'düz paket' yolda

Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'nin tütünle mücadele programında dünya birincisi olduğunu belirterek, Türkiye'nin tütünle mücadelede 'düz paket' uygulamasına geçeceğini söyledi. Türkiye'nin tütünle mücadelede Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4 kez ödüllendirildiğini ifade eden Bakan Akdağ, tütün ürünlerinin kapalı dolaplara konularak satılması gerektiğine de dikkat çekti.

Yeni Şafak
16:44 - 14/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:50 - 14/11/2016 Pazartesi
AA
Tütünle mücadele kapsamında yapılanlar hakkında da bilgi veren Bakan Akdağ, Türkiye'nin tütünle mücadele programında dünya birincisi olduğunu anımsattı.
Tütünle mücadele kapsamında yapılanlar hakkında da bilgi veren Bakan Akdağ, Türkiye'nin tütünle mücadele programında dünya birincisi olduğunu anımsattı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sağlık Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Bakan Akdağ, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının önlenebilmesi amacıyla, ürün markasının paketin üstünde belli olmadığı "düz paket" ile bu ürünlerin satışlarının yapıldığı yerlere yönelik kısıtlamanın öngörüldüğü ayrı uygulamanın hayata geçirilmesinin planladığını bildirdi.



Tütünle mücadele kapsamında yapılanlar hakkında da bilgi veren Bakan Akdağ, Türkiye'nin tütünle mücadele programında dünya birincisi olduğunu anımsattı. Akdağ, Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kriterlerin tamamını karşılayan ilk ülke olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:



"Dünya Sağlık Örgütünce 4 kez ödüllendirildik. Türkiye, tütünle mücadelede bir model ülke olarak kabul edildi ancak yapmamız gereken yeni hamleler var. Yürüyüş yolu ve çocuk parkı gibi kamuya açık alanlarda tütün kullanımının önlenmesine yönelik bir genelge düzenledik. Burada, yeni iki alanı önümüzdeki yıl, belki bu yıl huzurunuza getirmeyi düşünüyoruz.



Bunlardan birisi 'düz paket' uygulaması dediğimiz uygulamadır. Avusturalya'nın başlattığı bir uygulamadır. Markanın paket üzerinde hemen hemen hiç görülemediği, küçücük bir marka konularak sadece uyarılarla dolu bir paket sistemi.



İkinci olarak tütünle ilgili kanunumuzda tütün mamüllerinin satıldığı yerlerin, dışarıdan görülemeyecek şekilde olması gerektiğine dair böyle bir hüküm var. Ama oradaki cümlenin yapısından dolayı, vitrinden görülmeyecek ancak içeriden görülebilecek şekilde satılıyor. Dolayısıyla, bunu da düzelterek, açıkta satılamayacak duruma getirmeyi, kapalı dolaplara konularak tütünün satılması gerektiğini de mevzuatımıza eklemeyi düşünüyoruz.




'Düz paket sigara' tüketimi azaltıyor


Tuz tüketimi azaltılacak


Akdağ, aile hekimliği uygulamalarına ilişkin olarak da değerlendirme yaparak, "Aile hekimi başına düşen nüfus ortalama 3 bin 520'dir. Yıl sonuna kadar bir hekim başına düşen ortalama nüfusu 3 bin 250'ye, 2017'de 2 bin 900'a indirmeyi düşünüyoruz." dedi. Türkiye Sağlıklı Beslenme Hareketli Hayat Programının devam ettiğini dile getiren Akdağ, şöyle devam etti:



"Yeni ihtiyaçları, Dünya Sağlık Örgütünün eylem planlarını dikkate alarak 2017-2021 dönemi için güncelliyoruz. Tütünle mücadelede mesafe almak, hareketsizlik ve şişmanlık konusunda mesafe almaktan daha kolay. Meksika'da, ABD'nin bazı eyaletlerinde, İngiltere'de yürütülen çalışmalarda çok büyük başarılar göremiyoruz. Toplumda yaşam biçimini değiştirmeye yönelik çalışmalar, aslında kolay çalışmalar değil. Bunlar uzun soluklu çalışmalar ama bunu başaracağımıza inanıyoruz. Çok ciddi bir program hazırlıyoruz, 2017'de bu programı yürürlüğe koyacağız. İyi hazırlanmış medya kampanyalarıyla birlikte bu programı, çok paydaşlı bir sorumluluk altında yürüteceğiz."





#Sağlık Bakanlığı
#Tütünle mücadele
#Recep Akdağ
#DSÖ
#Dünya Sağlık Örgütü
7 yıl önce