|

Starbucks'ın ırkçı müdürü kovuldu

Starbucks CEO'su Kevin Jonhson, geçen hafta ABD'nin Philadelphia kentindeki mağazalarında sipariş vermek için bekleyen iki siyah müşterinin gözaltına alınmasının ardından mağaza müdürünün artık görevde olmadığını açıkladı.

Yeni Şafak
10:38 - 17/04/2018 Salı
Güncelleme: 11:10 - 17/04/2018 Salı
Diğer
Starbuck CEO'su Kevin Jonhson, müdürün artık görevde olmadığını bildirdi.
Starbuck CEO'su Kevin Jonhson, müdürün artık görevde olmadığını bildirdi.

Küresel kahve zinciri Starbucks'ın Pennsylvania'daki bir şubesi, sipariş vermek için arkadaşlarını bekleyen Afro-Amerikalı iki müşterisini gözaltına aldırdı. Konuyla ilgili ABC News kanalına konuşan Starbuck CEO'su Kevin Jonhson, "Perşembe günü bir mağazamızda yaşananlar ayıptı, yanlıştı" dedi ve müşterileri gözaltına aldıran müdürün artık görevde olmadığını açıkladı.

  • Geçen hafta ABD'nin Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde yaşanan olayda iki Afro-Amerikalı Starbucks'a gelerek üçüncü arkadaşlarını beklemeye başladı, bu sırada yanlarına gelen mağaza müdürü sipariş vermelerini ya da çıkmalarını istedi.
  • Siparişi arkadaşları gelince verecek olan müşteriler dışarı çıkmayı reddedince mağaza yönetimi polis çağırdı, müşterilerini 'özel mülke izinsiz girme' suçlamasıyla gözaltına aldırdı. İki arkadaşın beklediği üçüncü kişi ikilinin gözaltına alınmasına tanık oldu. Yaşanan olay bir müşteri tarafından kameraya çekildi. Görüntülerde müşterilerin "Niye gözaltına alıyorsunuz? Onlar bir şey yapmadı" dediği duyuluyor.

Yanlış olduğunu kabul ettiler

Videonun sosyal medyada milyonlarca kez izlenmesinin ardından Pazar günü konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Starbucks CEO'su Kevin Johnson, yapılanların yanlış olduğunu söyledi. Johnson, "Durumu düzeltmek için elimizden geleni yapacağız. Müşterilerin çektiği videoyu izlemek çok zor ve buradaki eylemler Starbucks görevleri ve değerleri ile uyuşmuyor” dedi.

Müdür artık görevde değil

  • Dün ABD’deki ABC News kanalına konuşan Johnson, “Perşembe günü bir mağazamızda yaşananlar ayıptı, yanlıştı” dedi. Johnson ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı bir şirket olduklarını söylerken böylesi bir durumda polis çağırmanın kabul edilemez olduğunu belirtti ve çalışanlarına bilinçsiz önyargı konusunda eğitim vereceklerini açıkladı.

Bir şirket sözcüsü de gözaltına alınan iki kişinin, Johnson’dan gelen görüşme teklifini kabul ettiklerini duyurdu. Philadelphia kentindeki Starbucks mağazası önünde hafta sonu başlayan eylemler ise dün de devam etti. Protestonun örgütleyicilerinden Abdul-Aliy Muhammad, “Bu Starbucks bugün para kazanamayacak. Amacımız bu” dedi.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) Pennsylvania eyaleti yöneticisi Reggi Shuford ise Starbucks’ta yaşananların siyah Philadelphialıların her gün karşılaştığı ırkçılığın bir örneği olduğunu, siyah olmanın ‘beklerken bile bir suç’ olduğunu söyledi.

#Starbucks
#Kahve
#ABD
#Polis
6 yıl önce