|

Suriye'de çocuk felci salgını

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Özel Danışmanı Jan Egeland, Suriye'de terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeki Deyrizor bölgesinde "çok tehlikeli çocuk felci (polyo) salgını" olduğunu bildirdi.

Yeni Şafak
18:43 - 15/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 18:45 - 15/06/2017 Perşembe
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Özel Danışmanı Egeland, "Suriye'de DEAŞ kontrolündeki Deyrizor bölgesinde 'çok tehlikeli çocuk felci (polyo) salgını' vakası var. Polyo çok hızlı şekilde yayılabilen korkunç bir hastalık" diye konuştu.

Egeland, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun İnsani Erişim Çalışma Grubu Toplantısı'nın ardından BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

DEAŞ kontrolündeki Deyrizor bölgesinde "Çok tehlikeli çocuk felci (polyo) salgını" olduğu bilgisini paylaşan Egeland, tırların bölgeye polyo aşısı götürebilmesi için hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

Egeland, 6 Haziran'dan bu yana Deyrizor'da 58 çocuk felci vakasının kendilerine ulaştığını belirterek, "Polyo çok hızlı şekilde yayılabilen korkunç bir hastalık." diye konuştu.

"İnsani yardım ulaştırmada büyük zorluk çekiyoruz"

Suriye'de kuşatma altında halen 600 bin sivilin yaşadığını anlatan Egeland, insani yardım ulaştırmada büyük zorluklar çektiklerini belirtti.

Egeland, kuşatma altındaki bölgelerden en son 2 Mayıs'ta Duma'ya ulaşabildiklerine işaret ederek, "Yardım tırlarımız hazır. Ama bürokratik handikap ve çatışmalardan dolayı erişim sağlayamamamız kabul edilemez." dedi.

"On binlerce sivil kapana kısıldı"

Suriye'de Rakka, Dera ve Deyrizor'daki gelişmelerin endişe verici olduğunun altını çizen Egeland, Rakka'da yoğun bombardıman sonucu on binlerce sivilin "kapana kısıldığını" aktardı.

Rakka'ya yönelik hava saldırılarının sivil ölümlere yol açtığına ve sivillerin şehirden kaçmasını zorlaştırdığına vurgu yapan Egeland, "Rakka kentindeki durum bugünkünden daha kötü olamazdı." ifadesini kullandı.

Egeland, ülkenin güneyinde bulunan muhaliflerin kontrolündeki Dera iline yönelik şiddetli bombardımanların sürdüğüne ve varil bombaları kullanıldığına dair raporlar aldıklarını açıkladı.

#Birleşmiş Milletler
#Deyrizor
#Jan Egeland
7 yıl önce