|

TYB yıllığında birikenler

Bir önceki yılda yaşanan kültür ve sanattaki önemli gelişmelerin kayıt altına alındığı ‘Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2017’ çıktı. Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları arasından çıkan çalışmada röportaj, inceleme, eleştiri metinleri yer alıyor.

Yeni Şafak
11:04 - 11/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:06 - 15/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
TYB
TYB
MERVE KOÇAK KURT

Türkiye Yazarlar Birliği’nin, kültür ve sanatın yanı sıra kuşkusuz bu alanları doğrudan etkileyen ekonomi, toplum, siyasi hayat ile İslam dünyası başlıkları altında Türkiye’de ve ait olduğu coğrafyada yaşananları özetlediği bu kapsamlı çalışma, 1984 yılında başlayan bir geleneği de yaşatıyor. Kültür ve Sanat Yıllığı’nın bu sene 30.su yayımlandı.

Eserin sunuş yazısında da belirtildiği gibi ülkemiz, tarihinin en ağır yıllarından birini yaşadı. 500 sayfaya yaklaşan çalışma kapsamında Murat Yülek, dünyada siyasi belirsizlik ve risklerin arttığı ve büyümenin zayıf seyrettiği bir yıl olduğuna değindiği yazısında, Türkiye ekonomisinin 2016 yılı genel değerlendirmesini yaptı.

POPÜLER EDEBİYAT AYRIMI

2016’da siyasetteki gelişmeleri Ercan Yıldırım detaylarıyla bir kez daha hatırlattı. Geçtiğimiz yılda siyasetin ana konusunu terörün oluşturduğu anlatan Yıldırım, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi ve siyasetteki önemli başlıkları ayrıntılarıyla aktardı. “İmparatorluktan kalan devletlere” ve “Darbeyi karşı Anadolu irfanı” Yıldırım’ın diğer ana başlıkları. “2016’da İslam Alemi” Ahmet Varol’un yazısının başlığı. Türk Dünyası’ndaki gelişmeleri ise Dr. Ali Özgün Öztürk kaleme aldı.

Zeynep Arkan, “her derginin ayrı bir kişiliği ve kadrosuna aldığı şair ve yazarı kendine benzetme gücü” olduğunun altını çizdiği “2016 Yılında Edebiyat Dergileri ve Şiir” başlıklı yazısında, yıl içinde yayımlanan edebiyat dergilerini değerlendirdi. Arkan, 2016’nın başarılı şiir örneklerinden de bir seçki yaptı. Seçki vesilesiyle söz konusu şiirler bir kez daha okunabilir.

Necip Tosun, 2016’da öykümüzün durumunu, edebiyatta yaşanan gelişmeleri edebiyat ve popüler edebiyat ayrımı üzerinden değerlendirdi. Tosun, 2016 için en büyük övgünün nitelikli edebiyatın popüler ve ucuzcu edebiyata direnişi için yapılması gerektiğinin altını çizdi. 2016’nın romanlarını ise Prof. Dr. Alaattin Karaca değerlendirdi. Dikkati çeken romanları tek tek değerlendiren Karaca, sonuç itibarıyla 2016’da romanın başarılı bir yıl geçirdiğinin söylenemeyeceği iddiasında. Romanların çoğunun, bilgi, birikim dil/anlatım ve kültür bakımından zayıf, sıra dışı insanların ve ilişkilerin anlatıldığı, popüler kaygılarla yazılmış, popüler kaygılarla yazılmış intibaını veren eserler olduğunu anlatırken, onca roman içinde yüz akı olarak gördüklerini de yazısında sıraladı.

Çalışmada ayrıca Nebahat Konu Yılmaz, İbrahim Ulvi Yavuz, Gülcan Tezcan, İbrahim Demirci, Hüseyin Akın, Tacettin Ural, İdris Akıncı, Ahmet Şenol, Alptuğ Topaktaş, Aykut Ertuğrul, Dilara Coşkun, İbrahim Eryiğit, İrfan Dağ, Orhan Gazi Gökçe, Şafak Çelik ve Selçuk Küpçük bulunuyor. Emektar kalem Osman Akkuşak’la yapılan bir röportajın da bulunduğu TYB’nin arşivlik çalışması, 2016 yılında kaybettiklerimizi bir kez daha hatırladığımız bölümle hitama eriyor.

  1. • • •
  2. Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı
  3. Osman Özbahçe
  4. Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları
  5. Mart 2017
  6. 500 sayfa

#Kitap
#TYB
7 yıl önce