|

Varikosel nedir?

Varikosel, erkek yumurtalığının toplar damarlarında görülen genişlemedir.

Yeni Şafak
00:00 - 5/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 16:01 - 3/06/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bu yüzden bu bölgedeki kanın kalbe geri dönüşü bozulur. Bu durumun iki önemli sonucu vardır:



1. Yumurtalıkta (özellikle uzun süre ayakta kalınca) ağrı meydana gelir.



2. Kısırlık veya uzun sürede yumurtalık hacminin küçülmesi.



Varikosel neden oluşur?


Yumurtalığın toplar damarı durup dururken niye genişler? Aslında, varikosel çok bildiğiniz varisin özel bir türüdür. Variste bacağın yüzeysel damarları genişler, varikoselde ise yumurtalığın damarı. Dikkat edilirse, genişleme sadece kanın 'yukarı doğru' aktığı damarlarda oluşur.



Bacak damarları da, yumurtalığın ya da testislerin damarları da kanı yukarı taşır. Bu damarlar zaman zaman genişleyebilir çünkü ya damarın bağ dokusu gevşektir ya da kanı aşağı akmaktan alıkoyan özel damar kapakçıkları yetersiz veya hiç yoktur.



Variskoselde de genellikle sol taraf tek başına tutulur, çünkü sol taraftaki damar daha dik olarak yukarı çıkar.



Kısırlık yapar mı?


Varikosel niye kısırlık yapabilir? Normalde kaliteli bir sperm üretimi için testislerin vücudumuzun dışındaki husye torbalarında olması, yani 35 derece sıcaklıkta tutulması gerekir.



Normal vücut sıcaklığı olan 37 derece sperm üretimini engeller. oysa, bu toplardamarların genişlemesiyle testislerin çevresi ısınır veya temiz kanı getiren atardamarlara baskı yaptığı için yumurtalıkların beslenmesini azaltabilirler. Her iki durum da yumurtalığın iki asli görevinden biri olan sperm hücresi üretimi ve gelişimini değişik derecelerde menfi olarak etkiler, uzun vadede yumurtalıkta erimeler veya küçülme gözlenebilir, böylece kısırlıklar ortaya çıkabilir.



Nasıl tedavi edilir?


Tedavi tek kelimeyle ameliyattır. Ameliyatta genel veya kısmi anestezi altında damarlar bağlanmasıdır. Ameliyat süresi (özel bir durum yoksa) ortalama 20 dakikadır (çift taraflılarda 35-40 dakika). Şimdiya kadar çok sayıda hastamızda ameliyattan yaklaşık 4 ay sonra spermlerin sayıca ve kalitece arttığı, eşinde ayrıca problem yoksa hamileliğin gerçekleştiğine şahit olduk. Bu yüzden ameliyattan sonraki ilk sperm tahlilinizi 4 aydan önce yaptırmanıza gerek yoktur.



Hamilelik ihtimali ameliyat öncesi sperm tahlilinin durumuna bağlıdır. Genellikle uygun vaka seçiminde amileyat olanların % 80'i baba olmaktadır.


#Varikosel
#Tedavisi
#Kısırlık
23 yıl önce