|

Video konferans'la gastroenteroloji eğitimi

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Japonya ile sağlıkta işbirliği kapsamında öğrencilere "video konferans" yöntemiyle gastroenteroloji alanında eğitim verildi.

Yeni Şafak
17:37 - 19/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:59 - 19/09/2018 Çarşamba
AA
Ameliyata giren Prof. Dr. Tomohiko Richard Ohya ile Dr. Hiroaki Matsui Japonya'dan geldiler.
Ameliyata giren Prof. Dr. Tomohiko Richard Ohya ile Dr. Hiroaki Matsui Japonya'dan geldiler.

Gastroenteroloji Anabilim Dalı Endoskopi Ünitesi'nde Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü koordinatörlüğünde düzenlenen eğitim çerçevesinde, Japon hekimler Prof. Dr. Tomohiko Richard Ohya ve Dr. Hiroaki Matsui tarafından, erken evre kolon kanseri taşıyan lezyon, endoskopik yöntemle çıkarıldı. İşlem, video konferans yöntemiyle 20 öğrenciye aktarıldı.

Prof. Dr. Hülagü, gastroenteroloji alanında eğitim çalışması yaptıklarını belirterek, eğitimin sindirim sistemi, yemek borusu, mide ve kalın bağırsakla ilgili erken evre kanser riski taşıyan lezyonların, endoskopik tanısı ve bunların endoskopik yöntemlerle çıkarılmasıyla ilgili olduğunu söyledi.


Türkiye ve Japonya arasında sağlıkta işbirliği

Eğitimin iki gün sürdüğünü kaydeden Hülagü, "Birinci gün maket üzerinde hazırlanmış lezyonları birebir el eğitimi yaparak, konusunda uzman öğretim üyeleriyle uygulama yaptırdık. Bugün de canlı vak'alar üzerine uygulama yapıyoruz. Misafirlerimiz Prof. Dr. Tomohiko Richard Ohya ve Dr. Hiroaki Matsui Japonya'dan geldiler. 2006 yılında başlayan bu Japon iş birliği hala devam ediyor. Biz de birçok arkadaşımızı eğitime gönderdik" diye konuştu.


KOÜ'de Japonlarla birlikte uygulamalı eğitim

Hülagü, 2006 yılından beri gastroenteroloji alanında ileri teknik eğitimleri uyguladıklarını dile getirerek, yurt dışından misafir öğretim üyesi çağırarak, KOÜ'de uygulamalı eğitim verdiklerini anlattı.

Eğitim kapsamında erken evre kolon kanseri taşıyan lezyonun başarılı şekilde endoskopik yöntemle çıkarıldığını anlatan Hülagü, "Bu yöntemle ameliyat olmadan hastada kalıcı kolostomi torbasına gerek olmadan endoskopik yöntemle çıkarıldı. Ülkemizde KOÜ, gastroenteroloji alanında ileri tekniklerin uygulandığı bir merkez. Bu tip eğitimlerine, ülkemize hem katkı sağlamak hem de ülkemizdeki gastroenteroloji uzmanı arkadaşlarımızın bu ileri teknikleri öğrenmesi ve uygulaması adına öncülük ediyoruz" ifadelerini kullandı.

#KOÜ
#Japonya
#Video konferans
#Gastroenteroloji
5 yıl önce
default-profile-img