|

Yavuz Dizdar: Sözlerimin arkasındayım

Ünlü Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, katıldığı bir televizyon programında "Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp hastalık konumuna sokuluyor, oysa ortada hastalık yok. Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor" sözlerinin doğru olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
10:17 - 10/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 10:54 - 10/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Dr. Yavuz Dizdar
Dr. Yavuz Dizdar

CNN TÜRK'te 40 programına konuk olan Dr. Yavuz Dizdar, "Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp hastalık konumuna sokuluyor, oysa ortada hastalık yok. Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor" sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.

"Kanser vakalarının büyük bölümü kanser değil. Bunu medyada söylemek risk değil mi?" sorusuna Dizdar, şu yanıtı verdi:

  • "Risk değil, nasıl söyleyeceksiniz başka? Kulaktan kulağa mı oynayacağız, bir şekilde söylemek zorundasınız. Söylediğiniz zaman tepki nereden geliyor? Bu işten nemalananlardan gelmiyor. Bir şekilde işini doğru yapanlardan geliyor. Çünkü onlar bu konuda hassaslar. Adam tümörün çapına göre 'Ameliyat parası istiyorum.' diyormuş. Olabilir mi? Kendine göre bir yol bellemiş. Fakat siz ortalama koşullarda yüksek çözünürlüklü kameraları düşünün. Bir alanı çektiğinizde fotoğrafı büyüttüğünüzde herkesin suratını seçebilir hale geliyorsunuz. Bu kadar hassaslaşmış olan makinalarla tanısı koyulan şeyin ileride kansere dönüşüp dönüşmeyeceğini bilmiyorsunuz ki.

'Sende falan filan mutasyonlar var.' diyor. Çocuk panik içerisinde, 'Bende mutasyon varmış.' diyor. Halbuki hiçbir alakası olmayan sistemi köpürtüyoruz" dedi.

'Mesleğine ihanet ediyor' iddiası hakkında da konuşan Dizdar, "Niye ihanet edeyim. Doktorluk mesleği gibi bir meslek yok ki. Doktor bir unvandır. Hekimlik vardır. Siz eğer yaptığınızdan eminseniz, bu meslek sırrı değildir. Bunu açıklarsınız" dedi.

#Dr. Yavuz Dizdar
#Kanser
5 yıl önce