|

Yemekte ve tatlıda şifa: Balkabağı

Kış aylarının vazgeçilmez sebzesi balkabağının faydası çok. İçeriğinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A,B ve C vitaminleri, aminoasitler bulunan balkabağı 800 yıl önce yaşamış olan Buharalı ünlü Türk hekimi İbni Sina'nın kitabında kanser hastalarına şifa olarak öneriliyor.

Yeni Şafak
15:43 - 17/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:21 - 19/02/2016 Cuma
Yeni Şafak

Lif içeriği yüksek olan ve kışın tüketilmesi önerilen balkabağı sindirim sistemi sorunlu kişilerde kabızlığı önlüyor. Mineral açısından zengin olan bu turuncu sebze bilgisayar başında çalışanların da kurtarıcısı. Çünkü balkabağı hem göz hem de beyin sağlığı açısından çok yararlı.



Balkabağı, bilinen en güçlü antioksidanların birçoğunu da bir arada içermektedir. Antioksidanlar vücudumuzun 'paslanmasını' önleyici maddelerdir. Birçok kronik dejeneratif hastalığa, Alzheimer'a, erken yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucudur.




İşte bu muhteşem sebzenin faydaları:


Şeker içermesine rağmen kalorisi çok yüksek değil, ılımlı miktarda şeker hastaları bile tüketebilir.



Bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler gıdalar ile alınan toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer


ve kolesterolün, kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardım eder.Bu lifler bağırsaklarda su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırırlar.



Hem bu etkisi hem de toksin emici etkisiyle balkabağı mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu kalkan oluşturur.



Bol lif içeren sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo kontrolünde de önemi büyüktür.



Kabızlık ve hemoroid sorunu olanlar için de mükemmel bir sebzedir.



Demir içermesi nedeniyle kansızlığı önleyen balkabağı, çocukların kemik gelişimine katkı sağlar.




1 bardak bal kabağının vitamin değerleri:


A vitamini: 12230 IU


C vitamini: 11,5 mg


K vitamini: 2.0



Balkabağını alırken renginin koyu turuncu ve parlak olmasına özen gösterin. Böyle olan balkabakları daha tatlı ve daha kolay pişmektedir. Balkabağını çorba, tatlı, pasta, kek, muhallebi ve reçel olarak tüketebilirsiniz.

#balkabağı
#kış
#kış sebzesi
#A vitamini
#C vitamini
#K vitamini
8 yıl önce