|

Yeni kollarını 1 yıl sonra kullanabilecek

Akdeniz Üniversitesi’nde çift kol nakli yapılan Mustafa Sağır, 11 saatlik ameliyatın ardından uyandırıldı. ORgan naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Sağır’ın 1 yıl sonra kolunu kullanmaya başlayacağını ve ilk 10 günün çok riskli olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
14:33 - 4/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:37 - 4/02/2016 Perşembe
Diğer

Organ nakillerinde başarılı operasyonlarla adını duyuran Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde çift kol nakli yapılan 31 yaşındaki Mustafa Sağır, yaklaşık 11 saat süren ameliyatın ardından uyandırıldı. Operasyonu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, ekibiyle birlikte basın toplantısı düzenleyerek çift kol nakli ve Sağır'ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Ameliyatın başarılı geçtiğini ve herhangi bir sorun yaşanmadığını belirten Prof. Dr. Özkan, Sağır'ın serviste yakın gözlem altında tutulacağını söyledi.



İlk 10 gün gözlem altında


Nakilden sonra ilk 10 günün önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, şu bilgileri verdi: “Erdemli bir ailenin bağışıyla hastamız kollarına kavuşmuş oldu. Henüz 24 saati görmedik ama hasta yoğun bakım servisinde uyandırıldı ve öğleden sonra da servise almak istiyoruz. Nakil ameliyatlarının ilk 10 günü cerrahi komplikasyon ve dokunun tutması açısından önemli. Serviste yakın gözlem içinde tutulacak. İnşallah hastamızı sağlıklı bir şekilde taburcu ederiz. Kollarını 1 yıl sonra kullanacak.” Bütün organ nakillerinde olduğu gibi kol naklinde de riskler bulunduğunu dile getiren Özkan, “Nakiller çok başarılı bir şekilde yapılıyor ancak bu tür hastalar diğer hastalara göre daha riskli. Yaşamlarına daha dikkat edecekler. Çok basit bir gribi çok daha ağır atlatabilirler. Basit bir enfeksiyonun tümöre dönme ihtimali çok daha yüksek. Bunların önlemlerini yakın takip döneminde almalıyız” ifadesini kullandı.



43 kişi kol nakli bekliyor


Habertürk'ün yaptığı habere göre hastanelerine kayıtlı 43 hastanın daha kol nakli beklediğini kaydeden Özkan, operasyonlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Önceliğimiz onları rahatlatmaya çalışmak. Dünyayla karşılaştırdığımız zaman uzuv bağışları ülkemizde az değil. Geçtiğimiz yıl 5 tane hem yüz hem de kol için donör çıktı. Ancak ince eleyip sık dokumamız lazım. Bu hastalardaki en ufak bir hata bizleri üzüyor. Enfeksiyonu olmayan, yaşı uygun, kriterleri uygun hastaları seçmeye çalışıyoruz.”



#Mustafa Sağır
#nakil
#kol nakli
#organ nakli
#Prof.Dr.Ömer Özkan
8 yıl önce