|

Yürümeye yardımcı yerli robot 'Robogait'

Samsun'da 4 yıl içinde üç defa düşme sonucu sağ bacağını yaralayan bu nedenle tek başına yürüyemeyen 46 yaşındaki Hakan Cihan, kentteki bir fizik tedavi rehabilitasyon hastanesinde bulunan 'robogait' adlı cihazla uygulanan 1.5 aylık tedavi sonucunda koltuk değnekleriyle yürümeye başladı.

Yeni Şafak
11:30 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:38 - 8/02/2016 Pazartesi
DHA

Samsun'da yaşayan Hakan Cihan, 4 yıl içinde düşme nedeniyle geçirdiği kazalar sonucunda kalça kemiğini, sağ bacağının dizini ve kaval kemiğini kırdı. Sağ bacağını hareket ettiremeyen Hakan Cihan, tek başına yürüyemez hale geldi. Fizik tedavi gören Hakan Cihan'a 1.5 ay önce 'robogait' adlı cihazla tedavi uygulanmaya başlandı.



Ağustos ayından itibaren cihazla uygulanan tedavi sonrasında Hakan Cihan, değnek desteği ile yürümeye başladı. Tedavi öncesinde tek başına ayağa bile kalkamadığını belirten Cihan, "Hem fizyolojik olarak bacağımda olan sorunlar hem de düşmeye bağlı yaralanmalarım nedeniyle bende bir korku oluşmuştu. Bu cihazla tedavi bana çok iyi geldi. Artık tek başıma hareket edebiliyorum. Şu an koltuk değneği ile olsa da yürümeye başladım. İnşallah ilerleyen aşamada değnek desteği olmadan da tek başıma yürüyebileceğim." dedi.



Cihaz yerli üretim


Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Tülay Terzi, Hakan Cihan'ın düşmeler sonucu yaralandığı için korku ve endişe içinde olduğunu söyleyerek, "Yaşadığı olayların fiziksel etkisi ve korkuları sonucu hastamız tek başına yürüyemiyordu. Bu cihazla tedavi sonrasında kısa sürede olumlu ilerleme aldık. Bu cihazla hastalarımıza yürümeyi yeniden öğretiyoruz diyebiliriz. Halk orasında yürüme robotu olarak da bilinen bu cihazla, ortopedik veya nörolojik nedenlerle yürüme fonksiyonunu tamamen veya kısmen kaybetmiş olan hastalarda yürüme fonksiyonun tekrar kazandırılması veya geliştirilmesi için tedavi uyguluyoruz" dedi.



Hastane Başhekimi Op.Dr. Mehmet Bilgin, cihazın dünyada farklı isimlerle İsveç, İsrail ve Türkiye tarafından üretildiğini belirterek "Yerli üretim olan bu cihaz 5 ay önce hastanemize getirilerek hizmet vermeye başladı. Kısa sürede de hastalarımız adına olumlu sonuçlar almaya başladık. 3-4 tane fizyoterapistin yaptığı işi bu cihaz tek başına yapıyor. Ayrıca hiçbir parça ekleme yapılmadan hem çocuk hem yetişkin hastalara cihazla tedavi uygulanabiliyoruz. Günde ortalama 8 hastamıza bu cihazla fizik tedavi uygulayabiliyoruz." diye konuştu.


#yerli robot
#robogait
#hakan cihan
#tedavi
#sağlık
8 yıl önce