|

Z Kuşağı özgür mü güdümlü mü?

Z kuşağı denilince akla özgürlüğün sınırlarını zorlayan bir kuşak geliyor. Peki Z Kuşağı gerçekten özgürlüğünün peşinden mi gidiyor? Yoksa özgürce yaşadığını düşünen yeni kuşak farkında olmadan moda, sosyal medya ve benzeri başka akımların güdümü altına mı giriyor? Dizilerden patlayan moda bu defa Netflix’teki Squid Game ile yaşanınca bu sorular yeniden gündeme geldi.

Serap Cebeci
04:00 - 17/10/2021 Pazar
Güncelleme: 04:55 - 17/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Squid Game
Squid Game

2022 yaz koleksiyonları ihtişamlı showlarla birbiri ardına sunuluyor olsa da lüks moda evleri trendlere artık tek başına yön veremiyor. 80 milyon izleyiciye ulaşan Kore yapımı yeni Netflix dizisi Squid Game konusu kadar kostümleri ile de izleyiciyi etkisi altına aldı. Dizi boyunca görülen yeşil eşofman ve beyaz ayakkabılar bu kış ve gelecek yazın en önemli trendleri arasına girmeyi başardı.


ELEŞTİRİLERE RAĞMEN 90 ÜLKEDE

Popüler dizi, verdiği mesajlarla ve şiddet dolu içeriği ile sosyal bilimciler, eğitimciler ve aileler tarafından ciddi eleştirilerin hedefi olmasına rağmen 90 ülkede Netflix’in en çok izlenenler sıralamasına girdi bile. Dizinin toplumlar üzerindeki etkisi henüz net bir şekilde tespit edilemese de moda trendlerine ilham veren kültürel bir fenomen haline dönüştü.


SATIŞ LİSTELERİ VE UZUN KUYRUKLAR

17 Eylülde gösterime girdiğinden bu yana izleyici sayısı ile rekora koşan dizinin tematik ve görsel unsurları da viral hale geldi. Karakterler ve hikaye ile bağ kuran izleyiciler dizi boyunca kullanılan beyaz renk ayakkabı satışlarını yüzde 7.000 oranında artırdı. Yurt dışı verilerine göre Amazon’da “Sqied Game Costume” için 2000’den fazla ürün listelenirken, Retro esintili yeşil-beyaz eşofmanlar en çok satanlar listesine girdi. Kırmızı tulumlar ve takımlar, beyaz numaralı t-shirtler ve Vans ayakkabılar da en çok aranalar arasında. Dizi kostümlerinin etkisi ile oluşan tasarımlar sadece on-line değil dizi konsepti ile açılmış mağazalarda da satışa sunuldu. Paris’te Sqied Game adıyla açılan ve dizde kullanılan ürünlerin satıldığı mağaza önünde 700’e yakın kişi yüzlerce metre kuyruk oluşurken, büyük arbede de yaşandı.


ÜNLÜ MARKALAR DA İŞİN İÇİNDE

Netflix popüler dizi kostümlerinden esinlenerek satışa sunduğu kıyafet ve aksesuarlarla moda dünyasının bir parçası olma yolunda ilerliyor. Dizilerin trendler üzerindeki etkisi geleneksel unsurların çok üstünde ve daha etkili. HM Stranger Things temalı, 1980’lerin ikonik sitillerini yer verdiği bir koleksiyonu satışa sundu bile. Bridgerton 82 milyon izleyicisi ile etkisini gösterirken, dizide sıkça gördüğümüz korseler 2021-22 kış koleksiyonlarına ilham oldu.


İNSTAGRAM HESABI 16 MİLYONA ULAŞTI

İzlenme rekorları kıran dizinin oyuncularının popüleritesi de aynı hızla artıyor. Etkili ve yeni yıldızlar arayan moda markaları içinse bu diziler eşsiz bir kaynak niteliğinde. Kariyerine model olarak başlayan ve dizi ile moda dünyasında en çok aranan isim haline gelen HoYeon Jung lüks moda evleri ile yüksek bütçeli işbirliklerine imza attı. Louis Vuitton’un yeni global marka elçisi olarak açıklanan oyuncunun Sqied Game gösterime girmeden önce 400 binlerde olan instagram hesabı bu gün 16 milyona ulaşmak üzere. Yapılan bir araştırmada dizinin başrol oyuncuların instagram gönderisi başına 1500 ila 31500 siterlin arasında ücret aldıkları açıklandı.

PANDEMİ EVDE DİZİ İZLEMEYİ ARTIRTI

Parakende analisti Kayla Marci’ye göre K-popun küresel etkisini takiben K-drama’nın, yeni trend arayışında olan marklar için bir sonraki büyük adım olacağını söylüyor. Marci, pandemi nedeniyle insanların evde daha fazla zaman geçirmesi ve dizi platformlarının yükselişi ile dizi ve filmlerin yeni bir ilham biçimi haline geldiğini söylüyor. Durağan günler geçiren moda dünyası ise bu durumu avantaja çevirmek için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Moda haftalarının ön koltuklarında daha sık gördüğümüz dijital yetenekler, dizi oyuncuları ve tik-tok yıldızları ile dikkat çekici işbirlikleri yapıyorlar.

ÖZGÜR Z KUŞAĞI ASLINDA MODA BAĞIMLISI

Pop kültürünün etkisi ile özellikle Z kuşağı üzerinde ortaya çıkan toplumsal eğilimler bir ironiyi daha ortaya çıkarıyor. Her geçen gün özgürlüklerin sınırlarını genişletmek üzerine söylemlerini artıran; seküler özgürlük anlayışı ile bireyselleştiğini ve özgürce yaşadığını düşünen yeni kuşak farkında olmadan moda, sosyal medya ve benzeri başka akımların güdümü altına giriyor. Milyonlarla birlikte İzlediği dizi ve rengine kadar aynı kıyafeti tercih eden bir sürünün parçası olmayı özgürlükmüş gibi görmenin, “gösterilmenin” üzerinde düşünülmesi gerekiyor.

#Z kuşağı
#Netflix
#Squid Game
#Paris
#HM
2 yıl önce