|

Kabus 2021’de devam etmez

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de Kovid-19 virüsünün görülmesinin birinci yılında umut veren açıklamalar yaptı. Koronavirüs kabusunun 2021 yılında devam etmeyeceğini belirten Koca, “Nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde baskı olmaktan çıkacak” dedi.

00:00 - 12/03/2021 Cuma
Güncelleme: 01:38 - 12/03/2021 Cuma
Yeni Şafak
Sağlık Bakanı Koca
Sağlık Bakanı Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin birinci yılında süreçle ilgili açıklamalar yaptı. Koca, “Kovid-19 son yüzyılda tüm dünyanın aynı anda savaştığı, kayıp sayısı bu kadar yüksek ilk salgın.
Bu zaman zarfında can kayıpları ile kalmadık. Tıpkı savaşlardaki yaşama düzenimiz altüst oldu, iş hayatı evlere taşlındı. Maske takmadan dışarıya adım atılmayan bir dünyayı biz olsa olsa filmlerde düşünebilirdik. Salgın 1 Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde başlamıştı.
Bugün uğradığı en son mutasyonlara kadar her konuda bilgi sahibiyiz. Bilim virüse karşı üstünlük elde etti” dedi.


3 AŞI ÜRETİCİSİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ

  • Dünyada kullanımda olan 7 ayrı aşı olduğunu söyleyen Koca, “Türkiye büyük bir yarışın olduğu aşı tedarikinde en hızlı davranan ülkelerden biridir.
    Çin’deki üretici ile 50 milyon dozluk aşı anlaşması yaptık. 130 milyon doz aşı için başından beri 3 ayrı aşı üreticisi ile görüşüyoruz. Bugün itibariyle uygulanan aşı 10 milyon dozdan fazladır. Çok yakında 5 aşı adayımız daha insan çalışmalarına başlayacak.
    Sinovac aşısının her 100 kişiden 80’inden fazlasında etkili olduğunu ortaya koydu” diye konuştu.

SABRIMIZI ZORLAMAYACAK

Koca sözlerini şöyle sürdürdü: “Salgının sabrınızı daha uzun süre zorlamayacağınızı bilmenizi isterim.
Planladığımız şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde baskı olmaktan çıkacak. Dünya ölçeğinde verilen bu savaşta başarılı gösteren bu cephelerden biri bu cephe, bu ülke olacak. İlk vakadan bir yıl sonra size yeni bir çağrıda bulunmak istiyorum.
Karamsarlık, belirsizlik, bıkkınlık duygularını üstümüzden atalım. Bunu yapmak için güçlü bir nedenimiz var.”

AĞIR HASTA SÖZÜNÜ ÇOK AZ DUYACAĞIZ

Tüm sağlıkçılara minnettar olduğunu ifade eden Koca, şunları söyledi: “Kovid-19 kabusu 2021 yılında sürmeyecek.
13 Ocak’ta başlayan aşı programı muntazam bir şekilde yürüyor. Ağır hasta sözünü çok az duyacağız. Sosyal hayatı bu tablonun nasıl yansıyacağını söylemeye bile gerek yok.
Kovid-19 bizi bir hayat tarzına mecbur kıldı. Kovid-19 bilimin karşısında hızlı bir yenilgi alıyor diyebildiğimize göre sıra inanmaya geliyor. Yolu kısaltan iyimserliktir.”

Bir yılda acı tablo: 29 bin 227 kişiyi kaybettik

  • Türkiye’de Kovid-19 salgınında ilk vakanın görülmesinin üzerinden geçen bir yılda toplam 29 bin 227 kişi yaşamını yitirdi. Toplam vaka sayısı 2 milyon 821 bin 943 olurken, hastalığı yenip iyileşen kişilerin sayısı da 2 milyon 649 bin 862’ye ulaştı.
    Kovid-19 nedeniyle 385 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, Türkiye, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu, Prof. Dr. Murat Dilmener, Prof. Dr. Feriha Öz gibi nice yeri doldurulamaz değeri yitirdi. Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, eski Turizm Bakanı İrfan Gürpınar, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş, yazar Ömer Döngeloğlu, tiyatro ve sinema oyuncusu Muhittin Korkmaz, yazar Ahmet Kekeç de Kovid-19’dan vefat eden isimler arasında yer aldı.
#Koronavirüs
#Fahrettin Koca
#Türkiye
3 yıl önce