|

Virüsün sıçramadığı nadir yerlerden Vanuatu'da endişeli bekleyiş: Gelmesi felaket olur

Koronavirüsün sıçramadığı nadir yerlerden biri olan Vanuatu'da gergin bir bekleyiş var. Avustralya'nın bin 800 km doğusunda yer alan 300 bin nüfuslu ülkede vatandaşlar olası bir salgına karşı yeterli altyapı olmaması nedeniyle endişeli bir bekleyiş içerisinde. Uzaklık ve az ziyaret edilen bir ülke olması sebebiyle şu ana kadar tek bir koronavirüs vakasının görülmediği ülkede yalnızca 60 doktor var.

10:58 - 8/04/2020 Çarşamba
Güncelleme: 11:09 - 8/04/2020 Çarşamba
Diğer
Vanuatu'da halkın ellerini yıkaması için bir çok bölgeye su bidonları yerleştirildi.
Vanuatu'da halkın ellerini yıkaması için bir çok bölgeye su bidonları yerleştirildi.

Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Vanuatu koronavirüs vakasının hiç görülmediği dünyadaki birkaç bölgeden biri. 80 adaya sahip 300 bin nüfuslu ülke hem uzak hem de az ziyaret edilen bir ülke olması sebebiyle koronavirüsten korunmayı başardı.

Dünyada koronavirüsün henüz uğramadığı başka yerler de var. Solomon Adaları, Tonga ve Samoa bunlardan bazıları. Bu ülkeler uzaklıkları sayesinde virüsten korunsalar da düşük gelir ve zayıf sağlık altyapıları ile olası bir vakaya karşı hazırlıksız durumdalar.


Turizm darbe aldı

Vanauta'da koronavirüsün henüz yıkıcı etkisiyle karşılaşmadıysa da ekonomik etkilerinden kurtulamadı.Ülke gelirlerinin %40'ının bağlı olduğu turizm ve konaklama sektörü büyük bir darbe aldı. Yolcu gemileri tamamen durdu, Air Vanuatu şirketi tüm uçuşları askıya aldı. Birçok otel ve restoran kapandı. Hiç vaka görülmemesine rağmen uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle sabah 9 ve akşam 4 arasında kimse sokağa çıkmıyor.

Suyumuz yok

Eski milletvekili Kalfau Moli "Bir baba ve vatandaş olarak çok endişeliyim. Virüs gelirse altından kalkamayız yeterli kapasitemiz yok, ellerimizi yıkayacak suyumuz yok" diyor.

Hükümet sözcülerinden Russel Tamata ise virüs gelirse felaket olur diyor: Virüs gelirse çok hızlı yayılacak ve onu kontrol altına almak için yeterli olanağımız yok.

Ülkenin en büyük hastanesi Vila Central Hospital'da yalnızca 20 yoğun bakım ünitesi bulunuyor.

Yalnızca 60 doktorun bulunduğu ülkede çoğu doktorun da yeni mezun olduğu ve yeterli hemşirenin bulunmadığı söyleniyor.

Vanuatu daha önce birçok doğal afetle karşı karşıya kaldı ancak vatandaşlar doğal afet ve koronavirüs ile aynı anda mücadele edememekten korkuyor. Bir iki gün önce etkili olan harold asırgası nedeniyle birçok ev ve işyeri zarar görmüştü.

#Vanuatu
#pasifik
#virüs
#salgın
#Vanuatu ülkesi
4 yıl önce