|

Yerli aşı da acil kullanım onayı alabilir: Çin aşısında da bu yol izlenmişti

Yerli aşıdan gelen haber sevindirdi. Erciyes Üniversitesi’nde, insan denemelerine ilk geçilen koronavirüs aşısında Faz-3 aşamasına geçildi. Rektör Prof. Mustafa Çalış, “Faz-3 aşaması güvenlik verileri iyi çıkarsa kullanıma geçeceğiz. Çin aşısı da Faz-3 devam ederken, belli güvenlik aşamasından sonra ‘acil kullanım’ ile onay almıştı. Yerli aşımızda da böyle bir şey olabilir” dedi.

00:00 - 14/04/2021 Çarşamba
Güncelleme: 02:00 - 14/04/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye’de insan denemelerine ilk geçilen koronavirüs aşısı adayının geliştirildiği Erciyes Üniversitesi’nde, Faz-3 aşamasına geçildi.
Türkiye’de insan denemelerine ilk geçilen koronavirüs aşısı adayının geliştirildiği Erciyes Üniversitesi’nde, Faz-3 aşamasına geçildi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından koronavirüse karşı geliştirilen yerli Kovid-19 aşısından umut veren bir haber geldi.
Faz-1 aşaması 44 gönüllü üzerinde yapılan, Faz-2 aşaması da 250 gönüllü üzerinde tamamlanan aşı çalışmalarından şu an elde edilen sonuçların raporlanması süreci ise devam ediyor.


SIRA FAZ-3’E GELDİ

  • ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, da yerli aşıda geldikleri süreci değerlendirdi. Faz-1 aşamasını başarıyla geçtiklerini, Faz-2 aşamasının da başarılı geçeceğine inandığını söyleyen Çalış, tüm faz çalışmalarının bağımsız denetleme kurulu, etik kurulu ve Sağlık Bakanlığı’na raporlandığını hatırlattı. Çalış,
    “Biz Faz-1 ile ilgili raporlarımızı tamamladık. Bu raporlama sonucunda da inşallah hem güvenlik hem de etkinlik başarılı bir şekilde ortaya çıktıktan sonra Faz-3 aşamasına geçileceğini düşünüyorum”
    diye konuştu.

30 MERKEZDE ÇALIŞMA

Faz-3 çalışmalarına da değinen Çalış şunları anlattı: “Faz-3 aşamasını tek bir merkez ve üniversitenin yapmasının imkanı yok.
Faz-3 çalışması Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı koordinasyonunda yapılacak. Bizim tahminimiz bunun en az 20-30 merkezde yürütüleceğini düşünüyoruz.
Yurt dışından da birkaç merkezin buna dahil olacağını tahmin ediyoruz. Biz Erciyes Üniversitesi olarak Faz-3 aşamasında yer almak istiyoruz ve alacağımızı da düşünüyoruz.”

KULLANIMA GEÇECEĞİZ

  • “Faz-3 aşamasındaki güvenlik verileri iyi çıkarsa kullanıma geçeceğiz.
    Ülkemizde kullanılan Çin aşısı da Faz-3 aşaması devam ederken belli güvenlik aşamasından sonra acil kullanım ile onay almıştı. Biz yerli aşımızda da böyle bir şey olabileceğini düşünüyoruz.
    Sağlık Bakanlığımız verilere bakarak bu durumu takdir edecek. Faz-3 aşaması 2-3 ay sürer; ama bu hangi aşamada tamamen kullanıma sunulur bunu Sağlık Bakanlığı’mız kendi verileriyle ortaya koyacaktır.”

Sırası gelen olsun

Aşı konusunda vatandaşı uyaran Çalış, “Özellikle ‘Hangi aşıyı olalım’ konusunda toplumun birçok kesiminden bize sorular geliyor.
Hangi aşıya ulaşıyorsanız onu olun. Yani ‘Şu aşıyı ya da diğer aşıyı seçelim’ lüksümüz yok. Vatandaşlarımız bu aşılardan hangisini bulursa olmalarını isterim. ‘Yerli aşıyı bekliyoruz’ diyenler oluyor. Ben bu vatandaşlarımıza şunu söyleyebilirim.
Bu çok gurur verici ama şu anda pandemi döneminde hele hele 3’üncü piki yaşarken böyle bir şey doğru değil. Sıranız geldiyse bulduğunuz aşıyı olun” diye konuştu.
#​Yerli aşı
#Kullanım onayı
#Koronavirüs
3 yıl önce