|

Yerli korona ilacı tam gaz: ABD yapamadı Türkiye yapıyor

Koronavirüs tedavisinde kullanılan ana ilaçlardan olan ve sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin sülfat etken maddeli ilacın yerli üretimi tüm hızıyla sürüyor. Çerkezköy’de 140 bin metrekare alanda kurulu fabrikanın CEO’su Dr. Hakan Koçak, “Hedefimiz Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak. 300 bin doz bağışlıyoruz. İhraç da edebiliriz” dedi.

Haber Merkezi
02:00 - 16/05/2020 Cumartesi
Güncelleme: 00:18 - 16/05/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Koronavirüs tedavisinde Sağlık Bakanlığı’nın tedavi protokolünde yer alan ana ilaçlardan biri, sıtma ilacı olarak da bilinen hidroksiklorokin sülfat etken maddeli ilacın ilk yerli üretimi, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 140 bin metrekare alanda kurulu Koçak Farma tesislerinde yapılıyor. Koçak Farma Genel Müdürü ve CEO’su İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Koçak, ilacın bu hafta SGK geri ödemesine de alındığını söyledi. Romatizmal hastalıklardaki kullanımından dolayı jeneriğini üretmek üzere çalışmaları tamamlayıp eşdeğerlik testleri ve üretimi için Sağlık Bakanlığı’na ruhsat başvurusunda bulunduklarını anlatan Koçak, “Kovid salgını başlayınca bakanlığımız bunu yüksek öncelikli olarak değerlendirerek ruhsatlandırılmasını sağladı. İlk hedefimiz Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak. Sağlık Bakanlığı’na 300 bin doz bağışlıyoruz. Daha sonra Sağlık Bakanlığı uygun görürse, talep eden Avrupa ülkelerine de ihraç edebiliriz” dedi.


TÜRKİYE’DE ÜRETİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ

ABD Başkanı Trump’ın bu ilacı ABD’de üretebilmek için girişimde bulunduğunu ama başaramadığını anlatan Dr. Koçak, “Hammaddesini Hindistan’dan alamadığı için ABD bu ilacı üretmeyi başaramadı. Biz, uzun yıllardır süren uluslararası işbirliklerimiz sonucu hammaddeyi temin ettik ve kendi üretimimizi yaptık. Bu ilacın Türkiye’de üretilebilmek çok önemli. Çünkü bütün dünyayı etkileyen salgın hastalıklarda ülkeler ellerindeki ilaçları, hammaddeleri başka ülkelere vermek istemiyor” diye konuştu. Aşı çalışmalarının da sürdüğünü, yerli BCG (verem) ve kuduz aşısının çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Koçak şunları söyledi: “Pilot üretimine başladık. Bir yıl içinde faz çalışmaları tamamlanacak ve Türkiye uzun yıllar sonra ilk kez yerli aşısını üretmiş olacak. Ayrıca bu hafta, Sağlık Bakanlığı Referans Laboratuvarı’nda izole edilen Kovid-19 virüsü ile aşı çalışmalarına da başlıyoruz."

Yerli sentez Haziran’da

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Kovid-19’un tedavisinde kullanılan ilacın yerli sentezinin haziran ayında tamamlanacağını bildirdi. Aşı, ilaç ve tanı kiti çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Varank, “Bu hastalığın tedavisinde şu anda Sağlık Bakanlığımızın kullandığı ve Bakanımızın da bizzat ‘tedavide işe yarıyor’ dediği bir ilacın, yerli sentezini haziran ayı gibi tamamlamış olacağız. Böylece dışarıya bağımlı olduğumuz bir ilacı yerli sentezle üretmeye başlayacağız” dedi.

#Koronavirüs
#Aşı
#İlaç
4 yıl önce