|

Yine başarırız: İlk 2 kısıtlamada vakaları düşürdük

15 gün “kısmi kapanma”ya giren Türkiye’nin hedefi 60 binlere dayanan vaka sayısını hızlıca 10 bine ardından da binli rakamlara düşürmek. Daha önce Nisan ve Kasım 2020’de iki kez uygulamaya konulan kısıtlamaların hızlıca sonuçlarını almış ve vaka sayılarını bine kadar düşürmüştük. Türkiye pandemi sürecinde ilk piki Nisan 2020’de gördü. Dört günlük sokağa çıkma yasağı, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı gençlere gelen kısıtlamalar, okullarda uzaktan eğitim ve AVM’lerin belirli günlerde kapatılmasıyla etkili sonuçlar verdi. Vakalar Haziran’da binin altına kadar çekilmişti.

Haber Merkezi
00:00 - 15/04/2021 الخميس
Güncelleme: 05:21 - 15/04/2021 الخميس
Yeni Şafak
Kovid-19 vakalarında sayılar 60 bine dayanınca Türkiye kısmi kapanmaya girdi.
Kovid-19 vakalarında sayılar 60 bine dayanınca Türkiye kısmi kapanmaya girdi.
Vaka sayılarındaki artış üzerine Türkiye bir kez daha kısmi kapanma uygulamasına geçti. Türkiye, salgın sürecinde bu tarz kısıtlamaları iki kez daha uygulamış ve başarılı sonuç elde etmişti.
2020 Nisan ayında başlayan kısıtlamalar neticesinde Haziran ayına binin altındaki vaka sayılarıyla girilmişti. Benzer kararlar, çok sayıda vaka görülmesi üzerine 30 Kasım 2020’de de alınmış, tedbirler neticesinde 2021 yılı Şubat ayında vaka sayısı 5 bine kadar gerilemişti.
Salgın sürecinde kısmi kapanma uygulamalarının bu başarısının önümüzdeki süreçte de sürmesi bekleniyor. Son kapanma kararı da benzer sonuçlara ulaşılması beklentisiyle alındı.

NİSAN’DA DA YAŞAMIŞTIK

  • Türkiye, salgın sürecinde ilk pik noktasını Nisan 2020’de görmüştü. Bunun ardından kısıtlamalara gidildi.
    O günlerde Hükümet, Kovid-19’a karşı sosyal izolasyonu sağlamak üzere 30’u büyükşehir 1’i Zonguldak olmak üzere dört günlük sokağa çıkma yasağına gitmişti. Bununla birlikte 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı gençlere belli saatlerde sokağa çıkma izni verildi.
    Okullar uzaktan eğitime geçti. Toplumsal hareketliliğin azaltılması için berberler ve AVM’ler belirli günlerde kapatıldı. Yapılan kısıtlamaların neticesinde Türkiye, Haziran ayına kadar vakaları binin altına çekti.

HASTA SAYISINDA 600’LERE İNDİK

1 Haziran 2020 itibariyle normalleşmeye geçen Türkiye’de vakalar da bir süre sonra tırmanmaya başladı. 25 Kasım itibariyle vaka sayısı 30 bine, hasta sayısı da 6 binin üzerine çıktı.
Hem vaka hem de hasta sayısındaki artış nedeniyle Türkiye yine ciddi kısıtlamalara gitti. Kısıtlamalar neticesinde Ocak sonlarına doğru vaka sayıları 5 bin, hasta sayısı ise 600’lere kadar geriledi. Mart başında tekrar normalleşmeye geçilirken, normalleşme tedbirlerine ise bir çok yerde uyulmadığı gözlendi.
Bunun sonucunda vaka oranları 60 bine kadar yükseldi. 14 Nisan itibariyle de 15 günlük sürede kısmi kapanma kararı alındı.

SONUÇLAR 15 GÜN SONRA

  • Türkiye’nin salgın sürecindeki kısmi kapanma uygulamalarının bu başarısının önümüzdeki süreçte de sürmesi bekleniyor.
    Kısmi kapanmanın sonuçları 15 gün sonra gelecek tabloda ortaya çıkacak. Tam kapanma ya da yeni kısıtlama kararları bu tabloya göre şekillenecek.
    Kısıtlamalar kapsamında hedef vaka sayısında 10 binin altında inmek ve kısa süre sonra binli rakamları görmek.

İLLER ARASI HAREKETLİĞE KISITLAMA

Alınan kararlar arasında iller arası hareketliliğin önlenmesinin son derece önemli olduğu belirtiliyor.
Salgın sürecinde mavi olan iller fazla olurken kırmızı illerin sayısı azdı.
Önümüzdeki süreçte iller arası kısıtlamanın yansımalarının görülmesi bekleniyor.

Yüzde 70 arttı

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3-9 Nisan tarihlerinde Kovid-19 vaka sayısı 100 bin nüfusta en fazla artan ve azalan illerin grafiğine yer verdiği paylaşımda bulundu.
    Bakan Koca, sosyal medyadaki paylaşımında vaka sayısında en çok artışın Kırklareli, Çanakkale, Bayburt, İstanbul ve Tekirdağ’da olduğunu, Samsun ve Ardahan’da ise azalış gerçekleştiğini belirtti.

NEDENİ EV GEZMELERİ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Kırklareli’nde vaka sayıları geçen haftaya göre yüzde 70,22 oranında arttı.
Geçen hafta 100 bin nüfusa denk gelen vaka sayısı 518,33’ten 882,33’e yükseldi. Kırklareli Valisi Osman Bilgin, kentin ilk sıraya yükselmesinin nedenleri arasında mutasyonlu virüs ve ev gezmeleri olduğunu belirtti.
Kırklarelililer de vaka sayılarının artışını, salgını basite alan ve kural tanımayan hemşehrilerine bağladı.
#Koronavirüs
#Kısıtlama
#Vaka
٪d سنوات قبل