|

Drone'lar kendi kendine uçacak: Jetson TX1

Nvidia'nın robot kuşları özgürleştirecek karmaşık yapay zeka projesi meyvesini verdi.

Yeni Şafak ve
15:01 - 11/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:01 - 11/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Drone'lara yönelik geliştirmeler tam gaz devam ediyor.

,

derken bir sonraki durağa baktığımızda karşımıza kendi kendi uçabilecek olanlar çıkıyor. Malum halihazırda ancak uzaktan kumandayla ve bir yönetim paneli üzerinden kontrol edebiliyoruz bu kuşları.



İşte Nvidia'nın sadece bir kredi kartı büyüklüğündeki yeni mini bilgisayarı Jetson TX1 ile birlikte drone'larda gerekli kodların girilmesi ve yazılımın yüklenmesi ertesinde kontrol edilmeksizin istenilen bölgeye uçup orada gerekli araştırma ve çekimleri gerçekleştirip 'üslerine' geri dönebilecekler.







Tabii Jetson TX1'in tek odağında drone'ların yer almadığının da altını çizelim. Şöyle ki, makine öğrenme sistemi temelinde geliştirilen ve bu sayede yeteneklerini öğrenme suretiyle arttırabilen Jetson TX1, donanım geliştiricilerinin projelerine çok daha kompleks özelliklerle zenginleştirebilmesinin de önünü açacak.



  • Jetson TX1'in kilit noktası insan beyninin objeleri tanılama ve sağlanan bilgileri yorumlama yöntemlerinden ilham alınan bir yazılıma evsahipliği yapıyor oluşu. Ki bununla da uzantılı biçimde, artık entegre edileceği cihaz her ne ise o cihazın çeşitli bilgilerin tümünü birden aynı anda işleme sokup uygulayabilmesini sağlayabilecek.

Kaputunun altına indiğimizde 1 teraflopluk performansa rastladığımız Jetson TX1'in bu bağlamda muazzam bir güce sahip olduğunu da not olarak düşelim. Karşılaştırmak gerekirse Nvidia'nın Shield oyun konsolu, Nexus 9 tableti vb. halihazırdaki üst seviye mobil cihazlarında yer verdiği Tegra K1 yongasetinden yaklaşık 3 kat oranında daha yüksek bir güç demek bu.







Başlıca kullanım alanlarının yapay zekaya sahip robotlar, otomobil veya drone gibi araçlardaki otonom navigasyon sistemleri ve Nesnelerin İnterneti dairesine giren akıllı cihazlar olacağı TX1'in geliştirici takımı yarın itibarı ile 600 dolarlık fiyat etiketi üzerinden ABD'de ön siparişe sunulacak. Sevkiyat başlangıcı ise 16 Kasım. Diğer pazarlara girişiyse takip eden haftalarda gerçekleşecek.



Bu arada kurumsal bir kampanya da düzenleyen Nvidia'nın önümüzdeki yılın başı itibarı ile eğitim kurumlarına yönelik 1000+ alımlarda birim fiyatı 300 dolara çekeceğinin de notunu düşelim.



Nvidia'nın resmi açıklamasına

erişebilirsiniz.

#drone
#iha
#nvidia
#Jetson TX1
#yapay zeka
#bilimkurgu
8 yıl önce