|

Falcon 9 seriye bağladı!

SpaceX'in roketi üst üste 2. kez deniz üzerinde kurulan platforma iniş yapmayı başardı.

Yeni Şafak ve
10:50 - 6/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Uzay taşımacılığı sektörünün önde gelen firmalarından SpaceX'in uzun yıllardır tekrar kullanılabilir roket projesi üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bu doğrultuda Falcon 9 roketi ilk kez geçtiğimiz yılın son günlerinde fırlatıldıktan sonra



Elon Musk'ın hedefi ise roketlerin, deniz üzerine kurulan platforma iniş yapmasını sağlamaktı. Bu denemeler, geçtiğimiz aya kadar çeşitli nedenlerden dolayı başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Fakat SpaceX 9 Nisan'da şeytanın bacağını kırdı ve uzaya fırlatılan roketi, deniz üzerine kurulan platforma başarılı bir şekilde indirmeyi başardı. Bu hadise, ABD Başkanı Barack Obama tarafından da takdir görmüştü.







İşte SpaceX, bugün aynı başarıyı

. İlk kez bir Falcon 9 roketi, ikinci denemesinde de başarılı bir şekilde iniş yaparak rekor kırdı. Diğer taraftan Falcon 9'un bu görevi, diğerlerine oranla çok daha zor olmasıyla da ayrı bir önem taşıyor. JSCAT-14 isimli Japon uydusunu yörüngeye yerleştiren Falcon 9, diğer görevlerine oranla daha yükseğe çıktı ve daha fazla ısındı. Fakat Atlantik Okyanusu üzerinde kurulan platforma başarılı bir şekilde iniş yapan roket, Elon Musk ve ekibinin yüzünü güldürdü.







Yaklaşık 38 dakika süren görev, SpaceX'in internet sitesi üzerinden de canlı olarak yayınlandı. Falcon 9'un geri dönüşünü Twitter üzerinden duyuran Elon Musk; “Böyle giderse roket hangarımızı genişletmek zorunda kalacağız." diyerek olaya esprili bir şekilde yaklaştı. Ayrıca Falcon 9'un inişinde bu kez, diğerlerinin aksine 3 motor çalıştırıldı. Böylece iniş sırasında yer çekimi kaybı minimize edildi.







Yeniden kullanılabilir roket projesinin ne kadar önemli olduğunu önceki haberlerimizde belirtmiştik. Zira roketlerin yapımına ortalama 60 milyon dolar harcanıyor. Görevini yerine getirdikten sonra roketin infilak etmesi, bu paranın da öylece çöpe gitmesi anlamına geliyor. Oysa bu roketlerin başarılı bir şekilde dünyaya dönüşü sağlanarak, milyonlarca dolar tasarruf sağlanabiliyor.







#spacex
#falcon 9
#roket
#elon musk
#JSCAT-14
8 yıl önce