|

Orionid Meteor Yağmuru bu gece gözlemlenecek

Her yıl ekim ve kasım ayları arasında gözlemlenen Orionid meteor yağmurları bu gece başlıyor. 240 bin km hızla hareket edecek meteorlar, birkaç saniyelik parıldamalarla görülebilecek. Peki, Orionid meteor yağmuru nedir? Türkiye’den izlenebilecek mi? Detaylar haberimizde.

Yeni Şafak
17:58 - 21/10/2018 الأحد
Güncelleme: 18:17 - 21/10/2018 الأحد
Diğer
Geçen yıl çekilen Orionid meteor yağmurundan bir kare.
Geçen yıl çekilen Orionid meteor yağmurundan bir kare.

Halley kuyrukluyıldızının arkasında bıraktığı parçaların Dünya’nın yerçekimi etkisi ile atmosfere girmesi sonucu oluşan Orionid meteor yağmuru her sene 2 Ekim ile 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Ancak genelde Ekim ayının son haftası meteor yağmurunun en net gözlemlenebildiği dönem oluyor.

Webtekno'nun haberine göre bu meteorlar ortalama 240 bin km hızla yol alıyor ve yine NASA'ya göre bu hızla hareket eden meteorlar gökyüzünde birkaç saniyeden bir dakikaya kadar süren parıldamalar oluşturacak.


Orionid meteor yağmuru Türkiye’den izlenebilecek mi?

Meteor yağmurunu izlemek için aslında karanlık bir ortam yeterli oluyor fakat ne yazık ki bu sene Orionid meteor yağmurunu izlemek için koşullar pek uygun değil.

Ay dolunaya yakın bir formda olduğu için gökyüzü çok aydınlık ve bu da meteorları gözlemlemeyi zor hale getirecek. Ancak izlemek isteyenler için en uygun vakit ise sabaha karşı Ay’ın gökyüzünden kaybolduğu an ile sabah alacakaranlığı arasında kalan 1 veya 2 saatlik zaman dilimi olacak.

#Orionid Meteor Yağmuru
٪d سنوات قبل