Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen 2. İletişim Şûrası Hazırlık Çalıştayı için 2 gün boyunca Ankara’daydık. İlki 2003 yılında düzenlenen İletişim Şûrası’nı yeniden düzenlemek için neden 21 yıl beklendiğini sorguladık elbet. Ayrıca 2003’teki şûrada sinema başlığı olmamasının da eksiklik olduğunu hatırlattık. Sonrasında da yolumuza devam ettik.
Film ve Sinema Çalışma Grubu üyelerinin ele aldığı meselelerin özellikle dijitalleşmenin etkisi ve sektör sorunlarına yoğunlaştı. Çoğunluğu akademisyenlerden oluşan 25 kişilik grup ile bugün yaşanan gelişmeleri, sebeplerini, yakın geçmişi ve yarını konuştuk. 2 gün boyunca 6 oturumda 12 sorunun peşinden gittik.
Şûranın ana toplantısında çözüm önerilerimiz ve değerlendirmelerimiz kamuoyu ile paylaşılacak.
Öncelikle böylesine kritik bir meselenin yüzlerce akademisyen ve sektör temsilcisi ile ele alınmasının önemine dikkat çekmek isterim. Sonraki şûranın 21 yıl sonraya bırakılmamasının gerekliliğini de vurgulamak isterim. Türkiye Yüzyılı iddiasının iletişim ayağının ne kadar mühim olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Artık ne yaptığınızdan çok nasıl sunduğunuzun önemli olduğu bir çağda, iletişiminden daha önemli çok az şey var.
Sinemanın bu başlık altında da olsa değerlendiriliyor oluşu memnuniyet verici. Fekat bence daha geniş çerçeveli, sektör temsilcilerinin ve emekçilerinin ağırlıklı olarak katıldığı, uzun vadeli planlamaların yapıldığı sadece ve sadece sinema ile dizi sektörünün konuşulduğu bir şûraya, çalıştaylar dizisine ve somut önerilere ihtiyacımız var.
Sinema salonlarının yakın gelecekte tematik alanlara döneceğini, üretim türlerinin çeşitleneceğini, dijital mecraların ana alan olacağını düşünerek adımlar atılması gerekiyor. Şu an tablet, telefon, bilgisayardan devam eden izleme alışkanlığının yakın gelecekte başka bir şeye evrilme ihtimali göz önünde tutulmalı.
Devlet ile özel sektör işbirliği güçlendirilmeli ve devletin hiçbir şekilde formüllerden çekilmemesi gerekli.
Yine kendimi tutamayıp önerilere geçtim ama bunu da yapmayacaksak bu köşede ne işimiz var?
Ülke sinemamızın varlığını tescilleyecek kurumların ihdasına ve sektörün sorunlarının ciddi şekilde ele alınmasına ihtiyaç var.
Fon konusu ihmal edilmeden, özel sektörün de katkısıyla kolayla hallolucak bu meseleyi sistematik bir çerçeveye oturtmak lazım.
Sorular da öneriler de çoğalır.
2. İletişim Şûrası sadece bu açıdan bile mühim. Yeni sorulara ve tekliflere kapı açtığı için…
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.