|
ABD’nin Pegasus sessizliği…
ABD Başkanı
Joe Biden
Çin ve Rusya’yı siber korsanları korumakla suçlamıştı geçenlerde. Biden, Nisan ayı ortalarında siber saldırılar düzenlemek ve diğer “düşmanca eylemlerde” bulunmakla suçladığı Rusya’ya bir dizi yaptırım da açıklamıştı. Ancak benzer suçlamaların odağında İsrail olduğunda ABD yönetimleri sessizliğe gömülüyor. Nitekim bir İsrail şirketi olan
“NSO Group”
tarafından üretilen
“Pegasus
” casus yazılımının 50 kadar ülkede kullanıldığı ortaya çıktığında da aynı sessizlik yaşandı. Casus yazılımının muhaliflerin, iş adamlarının, gazetecilerin, akademisyenlerin, sendikacıların, siyasetçilerin kişisel telefonlarını dinlemek için kullanılmıştı. Hedef alınanlar arasında Amerikalı gazeteciler ve işadamları da yer alıyor.
Biden yönetimi
“Uluslararası Af Örgütü”
ve 16 basın kuruluşu tarafından kamuoyuna duyurulan küresel çaptaki
“Pegasus skandalı”
nı kınadı, ancak ne ülke adı, ne de şirket adı telaffuz edildi. Biden Yönetimi kapalı kapılar ardında İsrail’den iddiaların araştırılmasını istemekle yetinmiş. Yazılım birçok ülkede güvenlik örgütlerince satın alınmış. Tabii ki satışlar İsrail dostu yönetimlere yapılmış. Bu yönetimler de yazılımı siyasi rakiplerini ve muhalif gazetecileri dinlemek için kullanmışlar. 50 kadar ülkede onbinlerce telefon hedef alınmış. Listede en dikkat çeken iki ülke Meksika ve Hindistan idi.
Narendra Modi
Yönetimi dinleme iddialarını reddediyor, yazılımı satın alıp almadıklarına ilişkin sorularıysa cevapsız bırakıyor.
Meksika için durum daha da vahim. Uyuşturucu örgütleri ve yerel hükmet güçleri arasındaki bağlantılara yönelik araştırmaları yüzünden köşe bucak saklanmak zorunda kalan Meksikalı gazeteci
Cecilio Pineda Birto
2017’de öldürüldü. Birto’nun telefonunun Pegasus casus yazılımı tarafından izlendiğine ve bu sayede bulunduğu konumun suç örgütlerince tespit edildiğinden kuşkulanılıyor. Öte yandan Meksika “NSO Gorup”un da ilk müşterisiymiş..
Meksika güvenlik ve istihbarat kuruluşlarına Pegasus’u pazarlayan kamu görevlisi
Tomas Zeron De Lucio
hakkındaki soruşturmalar sebebiyle ülke dışına kaçtı. Zeron, İsrail yanlısı
Enrique Pena Nieto’nun
başkanlığı döneminde “Suç Soruşturma Dairesi” Başkanı'ydı. 2018’de yapılan seçimlerde Meksika Devlet Başkanlığını
Andrés Manuel López Obrador
kazandı. Kişisel telefon kullanmadığı bilinen Obrador’un yakın aile çevresinin telefonlarının da casus yazılım tarafından ele geçirildiği ortaya çıktı. Obrador yönetimi 300 milyon dolar tutarındaki Pegasus yazılımının satın alınmasıyla ilgili bir yolsuzluk soruşturması da sürdürüyor. Mali istihbarat yetkililerine göre Pegasus yazılımının fiyatları şişirilerek Hükümete fatura edildi.
Nieto dönemi Meksika-İsrail ilişkilerinde altın çağ olarak yorumlanıyordu. Obrador Başkan seçildiğinde bir İsrail gazetesinin başlığı
”İsrail-Meksika ilişkilerinin altın çağı Obrador yönetiminde devam edecek mi?”
şeklindeydi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi
geçtiğimiz Mayıs ayında Gazze’de ve İsrail işgali altındaki diğer bölgelerde tırmanan şiddet ve insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren bir kararı kabul etmişti. Karar oylamasında soruşturma lehinde oy kullanan ülkeler arasında Obrador yönetimindeki Meksika da yer alıyordu.

Tabii bu İsrail’i çok rahatsız etti.

Meksika’da hakkında tutuklama kararı çıkartılan Tomas Zeron De Lucio soluğu İsrail’de aldı. Meksika yönetimi İsrail’den Zeron’u iade etmesini istedi. İsrail ise siyasi iltica başvurusunda bulunan Zeron’u iade etmeye yanaşmıyor. Zeron, 2014’te ortadan kaybolan 43 Öğretmen Okulu öğrencisiyle ilgili soruşturmanın da odağındaki isim. Öğrencilerin yerel güvenlik güçleri tarafından infaz edilmek üzere bir uyuşturucu çetesine teslim edildiğine dair bulgular var. Zeron katliam soruşturması kapsamında ifade veren tanıklara işkence yaptırmak ve delilleri karartmakla itham ediliyor. İsrail’in Zeron’un Meksika’ya iade etmeye yanaşmamasının, Obrador yönetiminin BM İnsan hakları Konseyi’nin İsrail hakkındaki soruşturma komisyonu kurulması kararına verdiği destekle ilgili olduğuna dair yorumlar yapıldığını da belirtmeliyiz.

Peki Pegasus casus yazılımıyla ilgili iddiaların adresi ABD ile ihtilaflı herhangi bir ülke olsaydı, Amerikan Yönetimi yine
“sessizlik oyunu”
oynar mıydı?

Cevabı biliyorsunuz.

#ABD
#Pegasus
#BM
#İsrail
#Meksika
#Obrador
#Gazze
3 yıl önce
ABD’nin Pegasus sessizliği…
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı