|
Amerika’da ‘Asya fobisi’ yükseliyor!
ABD’de
“Beyaz Amerikalı”
olmayan etnik gruplara yönelik saldırılara bir yenisi daha eklendi. Georgia eyaletinde gerçekleşen saldırıların hedefinde bu kez Asya kökenliler vardı. Üç ayrı saldırıda hayatını kaybeden 8 kişiden 6’sının Asya kökenli kadın olması dikkat çekiyor.
ABD’de son 2 yıl içinde bireysel silahlanmada keskin bir yükseliş yaşandı. Demokratlar bireysel silahlanmaya ciddi sınırlamalar getirmek istiyorlar ama silah lobisinin direnişiyle karşılaşıyorlar. Bireysel silahlanma,
“Cumhuriyetçiler”
için kutsallık atfedilen bir mesele. 50’ye 50 olarak bölünen Senato’da tatmin edici bir arka plân kontrolü getirilmesi zor görünüyor.
Keza Asya kökenli Amerikalılara yönelik nefret suçlarında da yoğun bir artış yaşandı. Bu artışta, Trump’ın Kovid-19’u
“Çin virüsü”
olarak etiketlemesinin de rol oynadığına inanılıyor. Asya karşıtı şiddet raporlarını takip eden sivil bir kuruluşa göre, Mart 2020’den bu yana yaklaşık 3800 nefret suçu gerçekleşti. Bu vakaların yüzde 70’iyse kadınlara yönelik.
ABD’de nüfus artış hızı en fazla olan etnik grup
“Asya-Pasifik Amerikan”
grubu. 20 yıl içinde grubun nüfusu yüzde 139 arttı. 20 civarında ülkeyi temsil eden grupta ilk sırada Çin kökenliler yer alıyor. Çinlileri Hintliler, Filipinliler, Vietnamlılar, Koreliler, Japonlar takip ediyor. Anket şirketi
“Pew Research”
e göre Asya-Pasifikliler 35 yıl sonra en büyük göçmen grubu olacaklar.
Amerikan Kongresi’ndeki
“Asya-Pasifik Amerikan Grubu’nun(CAPAC)”
ortak üyelerle birlikte 76 üyesi var. ABD Başkan Yardımcısı
Kamala Harris
bu grubun Senato’daki etkili üyelerinden biriydi.
“CAPAC”
ın verilerine göre ABD’de nüfusun yüzde 7’sine denk düşen 23 milyon Asya-Pasifikli yaşıyor. Grubun seçmen nüfusu içindeki oranlarıysa giderek yükseliyor. Bu grup 2020 seçimlerine rekor sayıda katılım gerçekleştirdi. Bu artış Demokratlar lehindeydi. Beyaz Cumhuriyetçiler’in yıkılmaz kalelerinden Georgia’da Demokratların Senato seçimlerini kazanmalarında seçmenlerin yüzde 3’ünü teşkil eden Asya Pasifikliler önemli rol oynadılar.
Georgia’daki saldırıların zanlısı ailece yerel bir
“Evanjelik”
kilisesine mensup bir Beyaz Amerikalı. Cumhuriyetçiler’in yönettiği eyaletin emniyet yetkililerinin zanlının etnik nefretle hareket ettiğine dair açıklamalarıysa inandırıcı bulunmuyor. Bu yönde açıklama yapan bir polis şefinin daha önce
“Kovid Çin’den geldi”
yazan bir tişörtle poz verdiği ortaya çıktı. Polis şefi apar topar katliam soruşturmasından el çektirildi. Katliam sonrasında Georgia’ya giden ABD Başkanı Biden ve Yardımcısı Kamala Harris ise nefret suçlarıyla mücadele sözü verdiler.
Biden Yönetiminin talimatıyla
”Ulusal İstihbarat Direktörlüğü”, “İç Güvenlik Bakanlığı”
ve
“Adalet Bakanlığı”
iç terör tehditlerinin araştırılmasını içeren bir rapor hazırlamıştı. ABD medyasında yer alan bilgilere göre raporda sosyal medya platformlarında yoğunlaşan Beyaz Irkçı propagandanın şiddet yanlısı bireyleri suça teşvik ettiği ifade ediliyor. Rapora göre “yalnız kurt” olarak nitelenen bireylerin veya küçük grupların terör saldırıları gerçekleştirme ihtimalleri daha yüksek. Georgia’da gerçekleşen saldırılarsa bu tespitlerin bir doğrulaması.
Beyaz Irkçılar’a göre ABD
“Beyaz-Hıristiyan Amerikan”
kimliğine dayanıyor. Beyaz olmayan göçmenlerse Amerikan kimliğini çözelten bir tehdit olarak görülüyorlar. Bu yaklaşım Avrupa, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda da karşılık buluyor. Küresel çapta bu zehirleyici yaklaşım
‘Beyaz Uygarlık ve karşıtları’
olarak etiketleniyor. 2019’da Yeni Zelanda’da 51 Müslümanın şehit edildiği cami saldırılarını gerçekleştiren canî de bu ırkçı motivasyonla hareket etmişti.
Çin’in
‘baş düşman’
ilân edildiği ABD’de tüm Güneydoğu Asyalılar ‘Çinli’ olarak görülüyorlar. PEW araştırmasına göre her 3 Amerikalıdan biri ve Cumhuriyetçi seçmenlerin çoğunluğu Çin’i “düşman” görüyor. Düşman görenlerin oranları 65 yaş üstü gruplardaysa daha yüksek.
Georgia Eyalet yetkililerinin saldırılarının arkasındaki Beyaz Irkçı güdülemeyi görmezden gelmeye çalıştıkları tabii ki gözden kaçmıyor. Güney Kore’nin önde gelen gazetelerinden
“Chosun Ilbo”
ya konuşan bir tanığa göreyse katliam zanlısı
“Tüm Asyalıları öldüreceğim”
diye bağırdı. Sözde
‘Amerikan Rüyası’
bir
‘Amerikan kâbusu’
na dönüşmüş görünüyor.
#Amerika
#Asya fobisi
#Saldırı
#Cumhuriyetçiler
#Trump
#CAPAC
#Evanjelik
3 yıl önce
Amerika’da ‘Asya fobisi’ yükseliyor!
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle