
İklim değişikliğiyle mücadelenin önündeki en büyük engellerden birisiyse, bu mücadelenin somut politikalara dönüşmesinden çıkar kaybına uğrayacak olan fosil yakıt şirketleri. Daha 1970’lerde büyük petrol şirketleri fosil yakıt tüketiminin çevresel felaketlere yol açacağını biliyorlardı. Ne ki petrol şirketleri bu bilimsel gerçeği örtbas ettiler, kamuoyundan sakladılar. Bu kadarla kalmadılar, iklim değişikliğine ilişkin bilimsel bulgulara şüphe düşürmeye çalıştılar.
Atmosfere karbon salan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Amerika, iklim değişikliğiyle mücadelenin hangi yollarla engellendiğine dair çok zengin bir geçmişe sahip. Amerika’nın en tepedeki büyük petrol şirketlerinin iklim değişikliğiyle mücadeleyi baltalamaya yönelik karalama kampanyaları yaptıklarına ilişkin iddialarsa ABD Kongresi’nce soruşturuluyor.
Amerikan petrol şirketlerinin karalama kampanyalarındaki rollerini gizlediklerine dair çarpıcı bulgular var. Oysa bu şirketler karbon emisyonlarını azaltma ve iklim reformlarını destekleme taahhüdünde bulunmuştular. Bulgulara göre bu şirketler taahhüt ettikleri miktarların yarısından daha azını harcamışlar. Bu şirketler alternatif enerji karşıtı reklamların yayınlanmasına katkıda bulunmuşlar. Yaptıkları lobi faaliyetlerinin çoğunluğunu ise şirketlerine vergi indirimi sağlanması oluşturuyor.
“Meclis Gözetim ve Reform Komitesi”ne çağırılan şirketler dünyanın en büyük petrol şirketleri. “Amerikan Petrol Enstitüsü” ile işbirliği yapan bu dört şirketin son 10 yılda sadece lobi faaliyetleri için yaklaşık yarım milyar dolar harcadığı belirtiliyor. Komite bu kuruluşların çok sayıda halkla ilişkiler şirketine, sosyal medya reklamlarına, karalama kampanyalarına iştirak eden gölge gruplara yaptıkları ödemeleri de mercek altına almış. Komite şirketlerden talep ettiği iç yazışmalara ulaşabilmek içinse mahkeme yoluyla celp çıkarttıracakmış.
Fosil yakıt endüstrisinin iklim değişikliğiyle mücadeleyi baltalamaya yönelik çabalarının Amerikan tarihindeki en önemli örtbas etme olarak yorumlandığını hatırlatmamız gerekiyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.