|
Seçim yine Georgia’da düğümlendi

ABD’de ara seçimler 8 Kasım’da son buldu, ancak oylar sayılmaya devam ediyor. İlk sonuçlara göre Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde önde görünüyorlar. Senato’daysa Demokratlar 49, Cumhuriyetçiler 49 koltuk kazandı. Kalan 2 eyaletten Georgia’da seçimler 6 Aralık’ta yapılacak ikinci tura kaldı. Cumhuriyetçi adayın çok az farkla önde göründüğü Nevada’da ise sayım sürüyor. Posta yoluyla gelen oyların sayılması için takvim önümüzdeki Salı son buluyor.

Cumhuriyetçiler Senato’da çoğunluğu elde etmek için Nevada ve Georgia’daki iki koltuğu da kazanmak zorundalar. Demokratlar’ın çoğunluğu elde etmeleriyse bu iki koltuktan birini almalarına bağlı. Durum 50’ye 50 olduğundaysa mevzuat gereği “çoğunluk” Demokratlar’a geçiyor. Demokratlar “Temsilciler Meclisi”nde dar farkla çoğunluktaydılar. Öyle anlaşılıyor ki şimdi de Cumhuriyetçiler “Temsilciler Meclisi”nde dar bir farkla çoğunluğu sağlayacaklar.

Ara seçimlerde “
tsunami
etkisi
” yapacak derecede Cumhuriyetçi sert bir
“kırmızı dalga
” bekleniyordu. Dalga gerçekleştiyse bile bu “
yumuşak
dalga
” oldu. Seçim öncesinde Cumhuriyetçiler çok fazla iyimser, Demokratlar çok fazla kötümser idiler. Cumhuriyetçiler çok daha fazla kazanım elde etmeyi, Demokratlar ise çok daha fazla kayıp bekliyorlardı. Demokratlar’ın korktukları başlarına gelmedi, Cumhuriyetçiler ise umduklarını bulamadılar.
Ana akım medya “
kararsız
” ve “
tarafsız
” seçmenleri Demokratlar’a oy vermeye sevk etmek için Cumhuriyetçi bir dalgayı abartmış olabilirler mi? Trump’ın “
2020 seçimlerini çaldılar
” söylemini hararetle savunan Cumhuriyetçi adayların önemli bir kısmının seçimleri kaybetmesi ister istemez bu soruyu akıllara getiriyor. Daha önceki bir yazımda, Demokrat bağışçıların birçok eyalette Trumpçı aday adaylarına destek olmak suretiyle ön seçimlerde kazanmalarını sağladıklarına dair bir stratejiye değinmiştim.
Ilımlı Cumhuriyetçiler’i
Trumpçılar’a oy vermekten sakındırmayı amaçlayan bu strateji işe yaramış görünüyor.
Cumhuriyetçi gözlemcilerse Trump’ın politik deneyimleri yetersiz isimleri sahaya sürmesinin birçok eyalette Cumhuriyetçiler’e kaybettirdiğini öne sürüyorlar. Buna göre, kazanmaları kuvvetle muhtemel görülen deneyimli Cumhuriyetçiler Trump’ın müdahalesiyle ön seçimleri kaybettikleri için “
kırmızı
dalga
” gerçekleşmedi. Trump ise desteklediği kimi adayların 2020 seçimlerinin çalındığına dair iddiayı kampanyalarında savunmakta çekingen davrandıkları için kaybettiklerini savunuyor. Trump, Florida Valiliği’ni kazanan
Ron
DeSantis
başta olmak üzere bazı adayların zaferlerini ise “
Desteğim
olmasaydı
,
asla
kazanamazdılar
” diyerek karşılıyor.
“Hispanik seçmenler”den Cumhuriyetçiler’e gelen oy sayısı daha da arttı, ancak beklenildiği kadar değil. Florida’nın Hispanik seçmenlerin çoğunlukta olduğu bazı ilçelerinde oyların çoğuysa DeSantis’e gitti. Bu ilçeler Demokratlar’ın kalesiydiler. DeSantis 2018’de yaklaşık yarım puan farkla vali seçilmişti. DeSantis’in güçlü bir rakibi olmasına rağmen şimdi yaklaşık 20 puan farkla kazanması ara seçimlerin en favori sonuçlarından biriydi. Böylece DeSantis Cumhuriyetçi Parti’nin en parlayan yıldızı oluyordu. Öte yandan DeSantis’in “
Florida
zaferi
”, 2024’de Başkan adayı olmak isteyen Trump’ın önündeki en büyük engellerden biri olabilir.
Trump 15 Kasım’da çok önemli bir duyuru yapacağını ilân etmişti. Cumhuriyetçiler ara seçimlerde büyük bir zafer kazanacaklardı. Trump da bu zaferde aslan payının kendisine ait olduğunu savunarak 15 Kasım günü 2024’te “
Başkanlık
” için sahaya ineceğini duyuracaktı. Şimdiyse birçok Cumhuriyetçi siyasetçi Georgia’da ikinci tura kalan Senato seçimlerinin kritik olduğu gerekçesiyle Trump’ın bu duyuruyu bir süreliğine ertelemesi gerektiğini savunuyor.

Nevada’da Senato yarışını Cumhuriyetçi adayın kazanması halinde Georgia’daki ikinci tur seçim çok daha kritik hale gelecek. Cumhuriyetçiler’in kalesi olarak bilinen Georgia’da 5 Ocak 2021’de yapılan ikinci tur seçimlerin ikisini de Demokrat adaylar kazanmıştılar. Oysa eyalette 2004’ten beri Cumhuriyetçiler Senatör seçiliyordu. Trump’ın kazanmaları kuvvetle muhtemel olan görevdeki senatörler yerine kendisine sadakat göstermeyi taahhüt eden isimleri sahaya sürmesi Cumhuriyetçiler’e Senato çoğunluğunu kaybettirmişti. Şimdi de benzer bir sonuçla karşılaşmamak için, Trump’ın Georgia seçimleri sonuçlanana kadar sessiz kalması isteniyor.

#ABD
#Seçimler
#Cumhuriyetçiler
#Trump
#Georgia
1 yıl önce
Seçim yine Georgia’da düğümlendi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset