|
Kredi derecelendirme kuruluşları

Geçen hafta ülkelerin kredi notunu belirleyen kredi derecelendirme kuruluşlarından bahsetmiştim. Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlardan bahsederken, bu derecelendirme kuruluşlarından bahsetmemek olmaz.

KİM BU KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI?

1900’lı yılların başından beri derecelendirme işi yapan bu kuruluşların sayısı her gün artıyor. Mevcut durumda, dünyada yaklaşık irili ufaklı yüze yakın derecelendirme kuruluşu bulunmaktadır.

Kredi derecelendirme kuruluşları günümüzde de çok fazla sayıda olmalarına karşın, Moody’s, Standard and Poor’s (S&P) ve Fitch kredi derecelendirme kuruluşları derecelendirme sektöründe piyasaya hakim durumdalar.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI NASIL ÇALIŞIYOR?

Kredi derecelendirme kuruluşları, mevcut ekonomik sistemin en önemli parçası haline gelmiştir. Çünkü mevcut ekonomik sistem; borç veren, borç alan ve derecelendirme kuruluşları üçgeninde dönen bir sistem konumunda.

Borç almak isteyen ülke, borç verene başvurduğunda borç verecek olan kurum ve kuruluşlar ülkeyi kredi derecelendirme kuruluşlarına yönlendirerek kredi notunun belirlenmesini talep etmektedir.

Kredi derecelendirme kuruluşu da notu belirleyip borç verecek kuruluşa borcun hangi faiz oranlarında verileceğini belirlemektedir.

Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından belirlenen ülke notu, ülkeye ait firmaların, bankaların ve borçlanmak isteyen kuruluşların hangi faiz oranlarında borçlanmalarını da belirlemektedir. Çünkü, ülke içindeki bir bankanın kredi notunun üst tavanı genelde ülke notu ile sınırlı kalıyor.

Bu da aslında ülke kredi notu üzerinden firmaları cezalandırmasını da beraberinde getirmektedir. Çünkü, ülke notu iyi olmasa da daha yüksek nota sahip bir çok firma olabilir.

KREDİ DERECELENDİRMEYE BAĞIMLILIK NEDEN ARTIYOR?

Kredi derecelendirme kuruluşlarının piyasada hakim olmalarının ya da bu kuruluşlara bağımlılığın bir çok sebebi vardır. Bu kuruluşların piyasada hakim olmalarının başında derecelendirme kuruluşlarının geçmişten beri elde ettikleri deneyim, piyasaya hakim konumları ve en önemlisi de ülkelerin ve firmaların derecelendirmeye olan yüksek bağımlılığındaki artıştır.

Dolayısıyla sektörün oligopolistik yapısı (yani çok az sayıda derecelendirme işi yapan) nedeniyle bu kuruluşlara daha çok ihtiyaç bulunmaktadır.

Ayrıca, borç vermek isteyen kreditörler de kredi derecelendirme kuruluşlarına gereksinim duyuyorlar. Çünkü, borç vermek isteyen kredi kuruluşları için borç verecekleri ülke veya firmanın mevcut bilgilere ulaşabilmek zor olduğu için derecelendirme kuruluşları bu bilgiye daha kolay ulaşabilmektedir.

Diğer yandan kreditör kuruluşlar, derecelendirme kuruluşlarından derecelendirdikleri tahvil gibi finansal varlıkların gelecekteki durumlarına ilişkin sağlıklı ve gerçekçi bilgiler piyasada daha önemli hale geliyor.

Bu nedenle, kredi derecelendirme kuruluşlarının derecelendirme amacıyla ülkeler, firmalar ve kuruluşlar için hazırladıkları raporların doğru olması, göstergeler hakkında gerçek bilgiyi vermesi, bu bilgilerin işlenmesi derecelendirme kuruluşlarının kredibilitesi, derecelendirilen ülkenin adil notlandırılması ve firmaların objektif olarak notlandırılması piyasada rekabet etmeleri açısından çok önemli hale geliyor.

Dolayısıyla, bu ekonomik sistemde kredi derecelendirme kuruluşları ile yaşamak maalesef mecburiyet haline gelmiş.

Bu vesileyle, Kurban Bayramı'nızı tebrik ederim.

#kredi
#derecelendirme
#ekonomi
#bağımlılık
3 yıl önce
Kredi derecelendirme kuruluşları
Hangimiz sadakat yerine, liyakat deriz?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…