“Tasarı Baş”lar ve Hayrünisa Gül

Fatma Barbarosoğlu
Fatma BarbarosoğluYeni Şafak Gazete Yazarı
00:00, 31/08/2007, Cuma • Yeni Şafak Haber Merkezi
“Tasarı Baş”lar ve Hayrünisa Gül

Geçen hafta; önce gündemi fena halde meşgul eden, sonrada yalanlanan “tasarı” baş örtme biçimleri üzerine düşünmemiz gerekiyor.

Bir toplumda söylenen yalanlar ile o toplumun zihniyeti arasında birebir bağlantı kurmak mümkündür. Yalanı söyleyen, söylediği yalanın kabul edilme oranını hesaplayarak söyler.Hiç kabul görmeyecek bir yalan boş yere ortaya atılmaz.

İsmiyle müsemma –hakikaten atıl kalmıştır kendisi-modacı; Hayrünisa Gül için başörtü tasarladığını söylediğinde; “kamuoyunda” niye bu kadar yankı buldu ona bakmamız gerekiyor.Hayrünisa Gül için başörtüsü değil de; başka birisi için, daha doğrusu çok tanınmış başka birisi için bir gardrop tasarlardığını söylese bu kadar yankı bulur muydu?

Neden bazıları için Hayrunisa Gül''ün saçlarının konumu çok önemli oluyor? Neden Hayrunisa Gül ya da başka başörtülüler için mevcud baş örtme biçimi “tekinsiz kimlik” kapsamı içine giriyor da,falan feşmekan modacının emirlerine amade bir şekilde “saçlar konumlandırıldığında” tekinsiz kimlik, modern hale geliyor!

Modacı elinde tasarlanan model ile, baş örtme kendiliğinden/iradi bir şey olmaktan çıkarak, modacının emrine amade bir “tercih” e dönüşüyor.Yani bugün böyle olurken yarın başka bir şey olabilir.Modanın değişebilirliği ve değişimin köken olarak seküler bir kurumdan beslenmesi, antitürbanistleri umutlandırıyor.

Tasarlanan yeni modeller ile, başörtüsü başkalarının beğenisine açık hale gelmiş oluyor. Yaratıcı ile kurulmaya çalışılan bağ olmaktan çıkıyor böylece tesettür. Başını tesettüre uygun olarak Allah''ın rızasını kazanmak için örten bir kadın, bu örtme biçiminin denetimini herkesin elinden alıyor. Tasarlanan başlıklara/şapkalara razı olan kadın ise, önce denetim, sonra da estetik terörün şiddeti altında tesettürünü kaybediyor.

Tasarı kalıplar ile başını örten kadınların şapkaları geçtiğimiz yıllarda medyayı çokça meşgul etti.Bir zamanlar İslami medyanın vazgeçemediği modern hayat içinden hidayete eren kadın hikâyeleri, bu defa tersinden hikayeler olarak merkez medyanın gündemine oturdu.

Tesettür yasaklarından dolayı yurt dışında okumak zorunda kalan tesettürlü öğrencilerin orada kazanmış olduğu başarılar hiçbir şekilde merkez medyada “görülmez”ken; Emel Abidin Algan ve Reyhan Gürtuna''nın tasarlanmış başlıkları/şapkaları geniş yer buldu. Emel Abidin Algan''ın başını açıp, başlıklarını müzelere bağışlayışı,sayfalarca “değerlendirildi.”

“Tasarı başlıklar”ın laikçi kanat tarafından çok kabul görmesinin sebebini Emel Abidin Algan ya da Reyhan Gürtuna üzerinden okumak mümkün. Her iki “özne”, başörtüsünü önce “tasarı başlıklar” ile değiştirirken daha sonra tasarı başlıkları tamamen çıkardılar.Seküler zihniyet, tesettürlü kadınlar için yeni başlıklar tasarlanması konusunda pek iştahlı tutumunu bu iki örnek üzerinden değerlendirmek mümkün.Çünkü başörtüsünün zaman içinde şekillenmiş tarzından vazgeçilip, “tasarı başlıklar”a meyledildiğinde başın örtülüşü ile moda bağlantısı kuvvetlendirilmiş oluyor.

Tesettürlü kadınlar estetik giyinmek ile estetik kodlar üzerinden değerlendirilmenin farklı alanlara tekabül eden tavrını “tesettür modası”nın bol ticari kazançları yüzünden algılayamaz duruma geldiler. Mesela 10.Cumhurbaşkanı eşi Semra Sezer''in giyim kuşamı hiçbir şekilde değerlendirilmeye tabi tutulmazken; daha köşke bile çıkmadan anlayan/anlamayan herkes yeni firs Layd''nin nasıl giyinmesi ve neler yapması gerektiği konusunda kendisini uzman gibi gösterme yarışına girdi.

Hayrunisa Gül “daha“ performansının içine hapsedilmeye çalışılıyor. Daha modern, daha az tesettürlü, daha feminist, daha,daha,daha.

Hayrunisa Gül bütün bunlarla başa çıkabilmek için öncelikle yavaşlamalıdır. Yavaş ve sakin. Çankaya''da yavaş ve sakin kadınlar kazanmış hırslı ve iddialı olanlar kaybetmiştir.

Çankaya''nın yeni sakinleri olarak Gül ailesi “herkesin cumhurbaşkanı” olmak için her şeye sahip. GATA''da olanlara rağmen…

Başlıklar :
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiye[email protected]+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026