|
Kalp dostu ıspanak...
Ispanak A ve C vitaminleri, demir ve potasyum bakımından oldukça zengin bir sebze. Ancak çabuk bozulan bir sebze olduğu için satın alırken tazeliğine dikkat etmek ve hemen tüketmek gerekir. Eğer yemeğini yapacaksanız naylon bir torba içinde buzdolabında 2 gün saklayabilirsiniz. Ancak bu uygulamada ıspanağın ıslak olmamasına dikkat edin. Ispanağı dilediğiniz gibi pişirebilirsiniz. Ancak sindirimi güç soslar kullanıp, onun denge düzenleyici ve madensel elemanlar sağlayıcı niteliklerini bozmamalısınız. Ispanak çok dikkatli yıkanmalıdır. Aksi halde yemeğin tadını bozmasından öte böbreklerde kum birikimine yol açar. Pişirirken fazla tuz koymamalısınız çünkü ıspanak fazla tuz kaldırmayan ve çok çabuk pişen bir sebzedir.

Ispanak tuz bakımından zenginliği ve özellikle oksalat (billurları idrarda bulunan ve idrar yollarında taş yapan kalsiyum) fazlalığı nedeniyle gutlular, eklem yangısı olanlar, romatizmalılar ve idrar yolu taşı olanlar ıspanaktan uzak durmalıdır. Eğer bu tür hastalıklar sizde yoksa: Düşük kalorisi ile diyet yapanlar ve içinde bulunan B vitaminlerinin kalp krizine karşı koruyucu etkisi nedeniyle bol bol tüketilmesini önerilir. Ispanağın öz suyunu, sağlıklı bir metabolizma için içebilirsiniz. Bunun için; taze sökülmüş ve fazla kartlaşmamış ıspanağı besin değerlerinin kaybolmaması için fazla pişirmeden ve hiç su eklemeden tencerenin kapağını kapatarak pişirip suyunu alın ve bu suyu sabahları için faydasını göreceksiniz...


Pırasalı mısır unlu kek

MALZEMELER:
3-4 adet pırasa, 2 adet patates, 1 adet yumurta, 1 adet yumurtanın akı, 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 su bardağı yoğurt, 1 demet maydanoz, 3-4 çorba kaşığı beyaz peynir, tuz, kırmızı pulbiber, 1 paket kabartma tozu, 2 su bardağı mısır unu. Üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı.

HAZIRLANIŞI:
Ön hazırlık olarak pırasaları kalınlığına göre ikiye veya dörde kesip küçük doğrayalım. Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Maydanozu ince ince kıyalım. Çırpma kabına 1 adet bütün yumurtayı ve 1 adet yumurtanın akını alalım. Köpürene dek çırpalım. Ayçiçek yağı ve yoğurdu ekleyip, çırpmaya devam edelim. Pırasaları, patatesleri, maydanozu, peyniri, tuzu, kırmızı pulbiberi, kabartma tozunu ilave ederek, karıştıralım. Mısır ununu ise kek hamuru kıvamına gelene dek azar azar ekleyelim. Kek kalıbı ya da küçük bir tepsiyi yağlayalım. Un serpelim. Marunu içine boşaltalım. Hamurun üzerine yumurtanın sarısını sürelim. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında, üzeri kızarana dek pişirelim. Dilimleyerek, servis yapalım.
#Ispanak
#Pırsalı mısır unlu kek
7 yıl önce
Kalp dostu ıspanak...
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler