|
‘Kafasını başka tarafa çevirecekler’ birliği…

“Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz. Türkiye olarak bu konularda sıkıntılı olduğumuz ülkelerle ilişkileri yeniden ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçimlerinden sonra bir sil-baştan yapabiliriz”…

Cumhurbaşkanı’nın Endonezya ziyareti (G-20 zirvesi) sonrasında gazetecilerle yaptığı söyleşide, Suriye-Esad’ı özneye alacak şekilde yaptığı bu açıklama, iki ülke ilişkilerindeki müstakbel eğilimin niteliği ve takvimi hakkında zemin kuruyor…

Anımsanacağı gibi Rusya kısa süre evvel, ‘böyle bir temas olursa ev sahipliği yapabiliriz” demişti. ‘Ara bulabiliriz’ demektir.

Yeni bir durum bu ve soruları beraberinde getiriyor…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni normalleşme adımı üzerine düşünürken, ‘Taksim eylemini’ de akla getirmeli miyiz?

Elbette.

Terörün geldiği adres olarak da, “
onu destekleyen ‘terör merkezi’ne
” bakarak da son saldırıyı dahil edebiliriz…

***

Moskova’nın Şam için Türkiye’yi teşvik girişimleri sır değil. Fakat orta vadeli bu yeni normalleşme hamlesine bakarken, Rusya dışında sahnede rol almaya başlayan diğer ülkeleri de katmamız gerekiyor…

Mesela İsrail…

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gelişmeler malûm. Üstüne, Suriye’yle alakası da ortada. Daha da üstüne; Rusya’nın İsrail’in Şam dahil Suriye’nin çeşitli bölgelerini vurmasını görmezden geldiği ortada. Ukrayna krizinde ise zaman zaman Tel Aviv-Kremlin gerilimi olsa da;
Rusya, Suriye’de İsrail’e, İsrail, Ukrayna’da Rusya’ya göz yumuyor…

TEHLİKELİ FORMAT…

‘İsrail’ dedikten sonra
İran
dememek olmaz. Ve kabul etmek gerekiyor ki şartlar, Türkiye-Suriye yakınlaşmasını en istemeyecek başkentin Tahran olabileceğini gösteriyor…
Bir
, İran zaten yaptırımlar altında.
İki
, bir türlü sönümlenmeyen iç protestolar yaşanıyor.
Üç
, Dışişleri Bakanı Çarşamba günü Batı’yı suçlayarak, ‘iç savaş çıkartmak istiyorlar’ dedi.
Dört
, Körfez ülkeleriyle bir ara ılımanlaşan ilişkiler yeniden alev aldı. BAE, İran’ın bölgedeki Kürtlere yönelik eylemleri konusunda Tahran’ı ikaz etti!
Beş
, Tahran’ın Suriye’de Ukrayna savaşından bu yana Rusya’ya kıyasla daha fazla rol edindiği biliniyor.
Altı
, En büyük kâbusu gerçek oldu; Ermenistan yenildi, Azerbaycan yükseldi ve sınıra geldi. Aslında Türkiye de geldi ama Ankara oyunu pis oynayan bir ülke hiç olmadığından içeriyi kaşımıyor,-gurur duyuyoruz-fakat Türk Devletleri Teşkilatı anımsandığında, “Türkler” gelmiş oldu.
Yedi
, İsrail, Suriye’yi vurmuyor. Oradaki İran’ı vuruyor. İsrail, Azerbaycan’da da var. Yani; Suriye’de burnumun dibine gelirsen, Azerbaycan’da burnunun dibine gelirim’ demektir. Mesela, Bakü’de bu hafta ortaya çıkarılan ‘casus ağı’nda MOSSAD katkısı var mıdır?
Sekiz
, Irak. İran varlığı çatışmalı hale geliyor. Artı, Kuzey Irak’ı vuruşları sancı artırıyor.
Dokuz
, Batı’yla nükleer anlaşmazlığını,
On
, enerji yollarını açmayışını saymıyoruz bile.

Kendimize şerh düşelim; Rusya ve Çin’in bu ülkeye verdikleri destek ve jeopolitik koruması hangi ölçüdedir, tartmak gerekiyor. Unutmuyoruz.

Rusya’dan sonra İsrail ve İran, Türkiye-Suriye normalleşmesine ne der söylemiş bulunuyoruz. Ve.. Sadede geliyoruz; ABD ne der?..

‘ŞİŞMAN KADIN’IN OBEZİTESİ…

Taksim’e buradan geliyoruz. Cumhurbaşkanı’nın eylem öncesi ve sonrası açıklamaları, İçişleri Bakanı’nın, MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin açıklamaları. Hepsi ABD’dir. Washington’a konuşuyorlar…

ABD aynı zamanda bu saldırının geldiği yerdedir. Mevcudiyetinin nedenlerini biliyoruz, PKK/YPG, petrol, Rusya’nın varlığı, İsrail, vs…

Amerika, Ankara-Şam yakınlaşmasına ne der?
Ona soracak değiliz kuşkusuz, reaksiyonunu kestirmek istiyoruz. ABD, Suriye krizi ve ürettiği sorunların ortaya çıkmasında, eski Başkan Obama döneminden beri büyük rol oynamış ülkedir. Türkiye’nin de eksikleri/hataları oldu. Ama şimdi geldiğimiz nokta burasıdır.

Normalleşme, ABD’nin Suriye ve bölgedeki varlığını daraltır mı? Evet daraltır. Devlet politikasına dönüşmüş teröre desteğini zorlaştırır. İsrail’i korumasını azaltır ama Türkiye-İsrail devreye girebilir. Petrol? Gönüllü olmaz. Rıza göstermez. Ama sıkışır.

Hele-şimdilik uzak ihtimal ama-terör örgütüne yönelik bir Türk-Suriye operasyonu bambaşka olur.

Türkiye’nin Suriye’ye “hele hele”li açılımı, bölgesel dinamiklerdeki bu değişimlere yaslanıyor.

İNGİLTERE-RUM KESİMİ STRATEJİK ANLAŞMASI NE DEMEK?..

15 Kasım’da Londra’da, İngiltere ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında stratejik anlaşma imzalandı. Savunma, güvenlik, dış politika başlıklarını da içerecek şekilde ekonomik bağlamı da bulunan özellikli bir anlaşma…

Esasen İngiltere Rum kesiminde zaten mevcut. Üsleri var. Garantörlerden biri. O halde bu anlaşmaya ihtiyaç ne? Neden şimdi?..

Türk Devletleri Teşkilatı’nın son zirvesinde, ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devlet olarak tanınması yolundaki en güçlü adım atıldı ve üye ülkeler KKTC’yi içlerine aldı. Henüz tam üye değil. Ama bu işlerin yolu böyle yapılır…

Denebilir ki, 1974’ten bu yana Kıbrıs’ın en güçlü ‘tanınma’ adımlardan biridir.

İngiltere’nin Rum kesimiyle yaptığı stratejik anlaşmanın neden/zaman ilişkisinin sebebi bu. Böyle cevap verdi Londra. Hem Rum Kesimi’nin altını hem de kendi garantörlüğünün altını çizdi. ‘Kıbrıs’ta tek devlet var, o da Rumlardır’ demiş oldu.

Bu haliyle yerleşik düzenin, menfaatlerine olan statükonun korunması yolunda gövde gösterdi. Türkiye ve KKTC için bu aşamadan sonra-Londra’nın duruşunu görmüş olmaktan gayrı-bir anlamı yok.

İşin ilginç tarafı, Yunanistan da sızlanıyor ama o kadar ses çıkar(a)madı!..

#G-20
#Recep Tayyip Erdoğan
#Esad
#Suriye
1 yıl önce
‘Kafasını başka tarafa çevirecekler’ birliği…
Dâbbetü’l-Arz güncellemesi
Öperim O Kelimenin Gözlerinden
Islak zemin
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek