|
‘Yeni Düzen’in ilk adayı...

Amerika’da görev yapan Türk doktorların açıklamalarına göre, bir maskeyi yedi gün kullanmak zorunda kalıyorlarmış...

Acımasız ada basını tarafından her gün gömülen majestelerinin hükümetine bakarsanız da, Türkiye’den gelecek sağlık malzemelerine umut bağlamış durumdalar...

İnsanlık dramının ‘pik yaptığı’ yer; Amerika’da huzurevinde yaşayan yaklaşık 7000, İngiltere’de 7500’den fazla muhtaç insan hayatını kaybetti...

Normalde bu bir cinayet. Anlıyoruz ki Batı, durum daha kötüleşirse bedensel, zihinsel engellilerini dahi öldürebilir.

Akbabaların, New York semalarında daireler çizdiği haberler izliyoruz artık...

***

Hal böyle iken, Türkiye’nin devasa hastane açılışları gerçekleştirmesi, bölük bölük solunum cihazları üretmesi, onca dertleriyle uğraşırken herkese ‘Koca Yusuf’un yardım elini uzatması, ‘virüs sonrası’ dönem için ne anlatıyor olabilir?..

Böyle çok ‘garip’ soru var...

Bu satırlar yazılırken dünya, ABD petrolünün mayıs ayı vadeli fiyatının tarihinde ilk kez ‘0’ doların altına düşmesini konuşuyordu. Uzmanları makul açıklamalar yapıyorlar; ‘üretim-depolama zararları, talep yokluğu nedenleri’ ile diyerek. Ama pek az kimse “tarihte ilk kez”i merak ediyor. Düşünün ki, petrol üreticisi büyük oyuncular bir araya geliyor, ABD-Rusya-S.Arabistan, fiyatı kontrol edemiyor!..

***

Bir başka merak, ABD Başkanlık seçimleri ile salgın arasındaki rabıtadır. Virüsün havaya asıldığı ilk andan günümüze çok komplo teorisi yazıldı-çizildi ama geldiğimiz nokta; bir Amerika’nın bir başka Amerika’ya kurduğu kumpasa varıyor neredeyse... Tabii ‘okuyana’...

ABD, Dünya Sağlık Örgütü’ne yarım milyar dolar verip, bu kuruluşun Çin’in elinde oyuncak olmasını hazmedemiyor. Başından beri ‘made in USA’ damgası taşıyan bu uluslar üstü kuruluşlar nasıl oluyor da ‘rakip takıma’ yatmaya başladılar? İçlerinde ne oluyor?

Aynı kurumun giderlerinin yüzde 10’unu Bill Gates Vakfı ödüyor. Gates sadece sembol. Yeni düzen, uluslararası kimi şirket ve kişilerin, devlet ve uluslar üzerinde daha etkin olduğu dönemi gösteriyor. Acaba bu kişi ve şirketler, Çin’e yönelik saldırılar için ne diyor? ABD Başkanlığı için ‘bir daha Trump’ diyorlar mı?

Beyaz Saray’ın halkı, kimi eyaletleri özgürleştirmeleri için-virüse rağmen-sokağa davet etmesi, üstelik bunu “silahlı tweetlerle” yapması bir cevap, en azından tarafları tarif açısından ipucu olabilir mi?..

***

Sırbistan lideri Çin bayrağını öperken, İsveç, dağlarına Çin bayrakları yansıtırken, ABD-İngiltere-Fransa-Almanya gibi ülkelerin, Pekin’in salgında tedbirsiz davrandığı, küresel sorumluluklarını görmezden gelerek dünya insanlarını ölüme sürüklediği iddiası hangi tarafın iddianamesinde yazılıyor?

Tam bu esnada Irak’ta Barzani’nin, Libya için Bloomberg’in, ‘Türk SİHA’ları destan yazıyor’ mealindeki açıklamalarını hangi cepheye yazarsınız? ‘Maske bulamayanlar-hastane açanlar’ örneğinin aynısıdır bu!..

***

Cambridge Üniversitesi’nde genetik uzmanı Peter Foster’in, ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ nam bilim dergisinde yazdıklarına bakarsanız, ‘virüsle ilgili bildiğimiz her şey yalan’... Salgının başladığı yer Vuhan değil(!), başlama tarihi ta Eylül, dahası hayvanlardan bulaşmadı! İlk önce bir insandaydı!..

Bunların tercümesi ne?

Çin’i suçlayanlara mı yazacağız, savunanlara mı?

***

Prof. Süleyman Seyfi Öğün’e bakarsanız, salgın sonrası yönetimlerin önünde iki seçenek bulunacak; bir, reel politikaları devam ettirmek.. İki, moral politikalar uygulamak.

Düşünelim... Halka rağmen ve halk için diye de tercüme edebilirsiniz. İlki uygulanırsa çürüme devam edecek ve çok muhtemelen daha korkutucu ve yıkıcı gelişmelere sebep olacak. İkincisini seçenler, akıl-bilimle moral değerleri kucaklayabilirlerse yaşayacaklar.

En kıymetli soru da burada; dünyaya baktığınızda bu zor işe soyunabilecek hangi ülke olabilir?..

Üstelik bu ülke/ülkeler, sadece kötü devletlerle uğraşmak zorunda kalmayacaklar. Ekonomik olarak sınırsız güce, politik olarak devasa etkilere sahip kişi ve şirketlerle de dalaşacaklar. Sistem/düzen kıracaklar!

Görünen şudur...

Türkiye’nin son 15 yılda iç-dış krizleri ele alma ve aşma biçimi, yeni düzende oyun kurucu mevki için hazırlandığını gösteriyor...

Bu çok parlak bir adaylıktır.

***

Bu süreç içinde eskiyen oyuncular ile süper güçler vahşileşebilir!..

Daha bir kaç gün evvel İran botlarının ABD savaş gemilerinin üzerine gidişlerini, örneği görülmemiş biçimde yakın ve tehlikeli manevralarını izledik. Yorumcular bunun ABD’nin içerideki zayıflığının kokusunu almaktan olduğunu söylediler. Bir sebep de odur belki...

Gerçek neden Rusya-ABD-Çin arasındaki yakınlaşma!..

Bir evvelki yazımızda ABD-Çin-Rusya’nın salgın sonrası ‘yeni düzen’ başlıklı BMGK buluşması ayarladığını paylaştık ya... Şunları da ekleyip, gerisini ferasete bırakalım; ‘ABD, Nevada’da nükleer silahları test etmeye hazırlanıyor’... (‘US may be prepping site in Nevada to test Nukes’, 16/04, TASS’.)

“ABD ve Rusya dışişleri bakanları silah kontrollerini görüşüyor”... (‘Top US and Russian diplomats discuss arms control’, 17/04, AP.)

“Pompeo, Rusya’ya, ‘yeni nükleer silah müzakereleri Çin’i de içermeli’ dedi’... (‘Pompeo tells Russia’s Lavrov any new arms control talks must include China’, 17/04, Reuters.)

“Trump: Salgının ortasında Rusya ile askeri bir gerginlik beklemiyorum. İki ülke çok iyi bir ilişkiye sahip”... (‘Trump states very good relationship between US and Russia’, 19/04, TASS.)

#Donald Trump
#ABD
#Rusya
4 yıl önce
‘Yeni Düzen’in ilk adayı...
Cevşenle direnmek!
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak