|
Reisi’nin manidar ölümü

Reisi, Ankara ziyareti iki kere ertelendikten sonra Türkiye’de tanınmıştı. Bu ziyaretten hemen sonra Türkiye Yunanistan ve sonra da Irak’a açılım göstermişti. Reisi de bir simetrisini İran’ın çevresi ve komşularıyla yapmaya başlamıştı.

Fakat tam da çok derin siyasi krizler içine girdikleri Azerbaycan ile normalleşme dönüşü Reisi’nin hayatını kaybettiği “kaza” gerçekleşti.

Tüm bu bölgedeki istikrarsızlığın yegâne nedeni İsrail olsa da bölgedeki her ülkede istikrarsızlıktan beslenen aktörler var. İran’da da var.

Hatırlayınız geçen hafta Hamaney bir kitap fuarını ziyaret etmiş ve Türkiye’nin Yunanistan açılımını zehirleyen bir manipülâsyona imza atmıştı.

Aslında söylemi İran’ın normalleşmesini çöpe atıyordu.

Şimdi bu kaza ile beraber her şey manidar geliyor.

Bu aman dünyası içinde Türkiye’nin bölgede menfaatlerini ilgilendiren Kalkınma Yolu, Zengezur Koridoru gibi büyük bağlamların sağlıklı ilerlemesi için biraz daha gayret gerekebilir.


ÖZGÜR ÖZEL MEMLEKET PARTİSİ’Nİ KAPATTI

Özgür Özel siyasette iklimi değiştirdi. Zaten göründüğü kişi miydi yahut göründüğü gibi oldu mu, bilmiyorum. Ama siyasetin parametreleri bu yeni aktörle değişti. Gelişine Memleket Partisi’ni kapattı. İnce’yi Halk Partisine yeniden katabilirse liderliğini pekiştirmek anlamında büyük iş yapmış olur.

Deva Partisi de Özgür Özel’in söyleminin tarzı altında yok olmaya mahkûm gibi görünüyor. Ha Batı eksenli yeni parti çalışmalarını da, ne kadar varsa bunlardan, akamete uğratmış olabilir.

Aslında Batı eksenli ekonomi politikalarının bir yansıması olarak her şey gelişiyor. Batı eksenli partiler bu süreçte Halk Partisinin varlığı altında sönükleşecek. Makul Batıcılar da Özgür Özel’in siyasetinden sönükleşecek.

Bu arada Özgür Özel’in eksen değişimiyle değişen siyasete getirdiği hava Kemal Kılıçdaroğlu’nu da kıpırdattı. Eski Halk Partisi Başkanının siyaset yapacağı tuttu. Ama demezler mi onlarca yıldır fırsat tüm imkanlarıyla açılmışken niye siyaset yapmadın, diye? Bu kıpırdanma kendisi önemli olmasa da veri sunması bakımından önemli.

Kemal Kılıçdaroğlu’nu kıpırdatan rüzgâr, Halk Partisi içinde hırsları olanların aklını başından alır. Roma’ya tur düzenletir.

Dünyada genellikle daha iyi yaşam standartları için şehirlere göçülür. İstanbul ise tam tersi bir trend gösteriyor. Gençler için dahi…

Şimdi bu Roma turu şehircilik anlamında İstanbul’a çağ atlatır mı, bilmem. Ama algı yönetimi bakımından Türkiye’ye çağ atlatmaya doğru önemli bir adım olduğu kesin.

Neyse. Önemli olan şu Özgür Özel’in liderlik potansiyeli göstermesine büyük bilenenler olduğu belli. Ve bu bilenme Halk Partisinde kavga çıkarırsa Türkiye rahatlamanın başka bir yolunu bulmuş olur.


#İbrahim Reisi
#İran
#Yusuf Dinç
13 gün önce
Reisi’nin manidar ölümü
Dua reddedilmez ama…
Gülsün Bilgehan Toker"in aşırı acıklı sözleri!
2024 yılı birinci çeyrek dönemde ekonomik büyüme
Toplu sözleşme metnindeki sınavsız alımlara ilişkin acı gerçekler ya da acınası halimiz
Suriye, seçimler, Gazze Herkesin konumunu doğru belirlemesi gereken yerde