|

ABD Şam'ı vurabilir

Trump yönetimi, Suriye’ye doğrudan müdahil olma sinyali verirken, Putin’den dün çarpıcı bir iddia geldi. ABD’nin Şayrat saldırısının 2003’teki Irak işgalini hatırlattığını söyleyen Rus lider, “ABD’nin Şam’ın güneyini de vuracağına dair bilgi aldık” dedi. Washington ise kimyasal katliamda Rus izine rastladıklarını duyurdu.

Yeni Şafak
04:00 - 12/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:24 - 12/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​ABD Şam'ı vurabilir
​ABD Şam'ı vurabilir

Esed rejiminin İdlib’in Han Şeyhun beldesinde düzenlediği, çoğu çocuk 100’den fazla sivilin öldüğü kimyasal saldırısından önce Rusya’yı konuyla ilgili bilgilendirdiği ortaya çıktı. İsminin gizli tutulmasını isteyen Amerikalı bir yetkili, Rusya’nın, Esed’in kimyasal saldırısından daha önce haberi olduğunu öne sürdü. AP haber ajansının görüştüğü yetkili, “ABD, Rusya’nın geçen hafta Suriye’deki kimyasal silah saldırısından önceden haberi olduğu sonucuna vardı” ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise kimyasal saldırının soruşturulması için BM’ye başvuracaklarını açıkladı.

İHA’LARLA İZLEYİP VURDU

Saldırı sonrasında Rusya’ya ait insansız hava uçaklarının (İHA) yaralıların kaldırıldığı hastanenin üzerinde uçtuğu, İHA’nın bölgeden ayrılmasından birkaç saat sonra Rusya’ya ait jetlerin hastaneyi bombaladığı kaydedildi. Bunun tesadüf olmadığını belirten ABD’li yetkili, Rusya yapımı uçakların kimyasal saldırıya ait “delillerin ortadan kaybolması” için hastaneyi bombaladığını düşündüklerini söyledi.



  • Esed rejiminin İdlib’de düzenlediği kimyasal saldırıdan önce Rusya’yı bilgilendirdiği iddia edildi. ABD’li bir yetkili, Rusya’nın saldırıdan sonra yaralıların kaldırıldığı hastaneyi insansız hava araçları ile izlediğini açıkladı. İddiaya göre insansız hava aracı uzaklaştıktan birkaç saat sonra Rus yapımı uçaklar ile, kimyasal saldırı delillerini yok etmek amacıyla hastane bombalandı.
‘YÜZDE 20’SİNİ YOK ETTİK’

Esad rejiminin İdlib’in Han Şeyhun beldesine düzenlediği kimyasal saldırıda çoğu çocuk 100’den fazla sivil ölmüş, 500 kişi gazdan etkilenmişti. Buna karşılık ABD, Başkan Donald Trump’ın emriyle Suriye’nin Humus vilayetindeki Şayrat Hava Üssü’ne 59 Tomahawk füzesi fırlatmıştı. ABD Savunma Bakanı James Mattis, “Suriye’nin yakıt ve mühimmat depolarını, hava savunma kabiliyetini ve savaş uçaklarının yüzde 20’sini yok ettik veya hasar verdik” demişti. Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, bugün Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüşmesi bekleniyor.


ABD ŞAM'I VURABİLİR

Rusya Devlet Başkanı Putin “Suriye’deki kimyasal saldırının soruşturulması için BM’ye başvuracağız’ dedi. Öte yandan Putin ‘Amerika’nın Şam’ın güne- yini vuracağına dair duyum aldık’ iddiasında da bulun- du. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Suriye’yi vurmasının, kendi- sine 2003’teki Irak işgalini hatırlattığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova da, ABD-Rusya gerilimiyle ilgili açıklama yaptı. Rus sözcü Zaharova, bu hafta sonuna doğru Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanlarının üçlü zirve düzenlemeyi planla dıklarını söyledi.

#ABD
#Rusya
#Şam
#Esed rejimi
#Donald Trump
#Putin
7 yıl önce