|

BM: ABD ile Rusya arasındaki gerginlikten endişeliyiz

BM Genel Sekreteri Guterres, "Suriye'de gerginliğin azalmasını umuyorum, çünkü çatışmalarda bu tür olaylar çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir" dedi.

Yeni Şafak
23:00 - 20/06/2017 Salı
Güncelleme: 23:02 - 20/06/2017 Salı
AA
Antonio Guterres
Antonio Guterres

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'de rejime ait savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ve ABD arasında artan gerilimden kaygı duyduğunu söyledi.

Guterres, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında Suriye ve Katar krizlerine değinerek, sorunlara bölgesel çözüm bulunması çabalarını desteklediğini ifade etti.

Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz nedeniyle duyduğu kaygıyı birçok kez dile getirdiğini anımsatan Antonio Guterres, "Katar krizine bölgesel çözüm bulunmalı. Kuveyt'in arabuluculuk inisiyatifine destek veriyorum. BM koordinasyon sağlıyor ancak arabuluculuk çalışmalarına bölge ülkelerinin liderlik etmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"İlgili tüm taraflara cepheleşmelerin gereksiz olduğu mesajını vermek istiyorum. Gerginliğin ve çatışma potansiyelinin azaltılması gerekiyor." diyen Guterres, sorunun çözümü için başarılı olması en muhtemel girişimin, bölgesel arabuluculuk girişimleri olduğunu belirtti.

Hem uluslararası kuruluşların hem de lider ülkelerin imkanları ölçüsünde arabulucu olabileceğini ifade eden BM Genel Sekreteri Guterres, "BM'nin taraf ülkelere baskı yapma imkanı olduğunu düşünmüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de rejime ait uçağın düşürülmesi

Guterres, Suriye'de rejime ait savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle ABD ve Rusya arasındaki gerginliğin artması ve İran'ın Suriye'de füze kullanmasına ilişkin sorular üzerine de "durumdan kaygı duyduğunu" dile getirdi.

Bu tür eylemlerin risklerine vurgu yapan Antonio Guterres, "Suriye'de gerginliğin azalmasını umuyorum, çünkü çatışmalarda bu tür olaylar çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Zaten sahada çok sayıda aktör ve karmaşık bir durum var." diye konuştu.

#Antonio Guterres
#Suriye
#ABD
#Rusya
7 yıl önce