Filistin'den İsrail'e baskı yapılması çağrısı: Gümrük vergilerine el konuluyor

21:54, 26/08/2025, Salı
AA
Filistin'den İsrail'e baskı yapılması çağrısı: Gümrük vergilerine el konuluyor
Filistin hükümeti, İsrail'e uluslararası baskının artırılmasını talep etti

Filistin hükümeti yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin'in ana gelir kaynağı olan gümrük vergilerine alıkoymasına karşı mali krizin kötüleştiğini vurguladı. Filistin hükümeti, İsrail'e bu konuda uluslararası baskının artırılması talep edildi.

Filistin yönetimi, İsrail'in, gümrük vergilerinden elde edilen gelirleri alıkoyması nedeniyle yaşanan mali krizin yansımaları konusunda uyardı ve vergi gelirlerinin serbest bırakılması için İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulundu.

Ramallah'ta Filistin hükümetinin düzenlediği haftalık toplantının ardından bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada, İsrail'in, Filistin yönetiminin ana gelir kaynağı olan gümrük vergilerinden elde edilen gelirleri alıkoymayı sürdürmesi nedeniyle kötüleşen mali krizin özellikle sağlık, eğitim ve güvenlik sektörlerini etkilediği vurgulandı.

Hizmetlerin sağlanmasında herhangi bir kesinti yaşanmaması için İsrail'e bu konuda uluslararası baskının artırılması talep edildi.

Hükümetin birikmiş yükümlülükleri karşılamak için mali kaynak sağlama yönündeki çabalarını sürdürdüğü ve ilgili makamlara
"çalışanların üzerindeki yükü hafifletmek, temel hizmetlerin sağlanmasını güvence altına almak ve Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarından etkilenen bölgelere destek sağlamak için alınan tedbirlerin uygulanması"
talimatı verildiği aktarıldı.

Vergi Fonları

İsrail yönetimi, Filistin Kurtuluş Örgütü ile 1994'te imzaladığı Paris Ekonomi Protokolü gereğince, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistin yönetimi adına vergi topluyor ve topladığı aylık yaklaşık 190 milyon doları Filistin hazinesine aktarıyordu.

Ancak İsrail, Filistin yönetiminin mahkum ve eski mahkumlara sağladığı aylık ödenekleri gerekçe göstererek 2019 yılından bu yana bu vergilerde kesinti yapıyor.

Filistin hükümeti ise vergi gelirlerini kamu çalışanlarının maaşlarını ödemek için kullanıyor ve bu gelirler, toplam devlet gelirlerinin yüzde 65’ini oluşturuyor.

İsrail'in vergi gelirlerinde kesinti yapması nedeniyle Filistin yönetimi Kasım 2021'den bu yana kamu çalışanlarının maaşlarını tam olarak ödeyemiyor.


Filistin BM’ye tam üye olmalı
Gündem
Filistin BM’ye tam üye olmalı
İsrailli gazeteci Gazze'de Filistinli gazetecilerin öldürmesini sevinçle karşıladı: Geç kalındı
Dünya
İsrailli gazeteci Gazze'de Filistinli gazetecilerin öldürmesini sevinçle karşıladı: Geç kalındı
Reuters muhabiri isyan etti: Sekiz yıldır çalıştığı kurumun İsrail'in katliamlarına çanak tuttuğunu söyleyerek istifa etti
Dünya
Reuters muhabiri isyan etti: Sekiz yıldır çalıştığı kurumun İsrail'in katliamlarına çanak tuttuğunu söyleyerek istifa etti

Başlıklar :FilistinisrailVergi
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026