|

Lübnan: İsrail'in saldırısı bizim sorunumuz değil

Lübnanlı çoğu siyasetçi, İsrail'in Golan Tepeleri'nde, Hizbullah aracına düzenlediği saldırının Lübnan'ın sorunu olmadığını savunuyor.

Yeni Şafak
15:37 - 20/01/2015 Salı
Güncelleme: 13:40 - 20/01/2015 Salı
AA
İsrail'in, Suriye'de üst düzey Hizbullah milisleri ve İran askerlerinin bulunduğu konvoya yaptığı saldırıyı, liderliğini eski Başbakan Saad Hariri'nin yaptığı Müstakbel Hareketi milletvekili Muhammed el-Haccar, Hizbullah'ın İsrail'e misilleme yaparak Lübnan'ı savaşa sürüklemesinden korktuklarını ifade ederek, "Hizbullah, Lübnan ve Arap dünyası için değil İran için Suriye'de. İsrail, Hizbullah'ı Suriye'de vurdu. Hizbullah, İsrail'e karşılık verirse bunu ülkesi için değil, İran için yapmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.


Lübnan'dan İsrail'e savaş kararının Hizbullah tarafından verilemeyeceğini belirten Haccar, "Herhangi bir savaş kararı sadece ve sadece Lübnan parlamentosu tarafından alınabilir. Bütün ülkenin kaderi, Hizbullah tarafından belirlenemez" dedi.


 "Konu Lübnan'ı ilgilendirmez" 


Ketayip Partisi milletvekili Elie Maruni de İsrail saldırısında yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.


Saldırının Lübnan'ın sorunu olmadığını ifade eden Maruni, "İsrail, Hizbullah'a Suriye topraklarında saldırdı. Saldırıya cevap vermesi gereken Suriye devletidir. Konu Lübnan'ı ilgilendirmez" şeklinde konuştu.


İsrail'le savaş kararının ancak Lübnan meclisi tarafından alınabileceğini vurgulayan Maruni, "Tek başına Hizbullah'ın Lübnan'dan İsrail'e savaş açmak gibi karar alamayacağını" söyledi.


Öte yandan, Lübnan'daki Arap Baas Sosyalist Partisi milletvekili Asım Kansu ise Hizbullah'ın İsrail'e "misliyle karşılık" vermesi gerektiğini savunarak, "Lübnan-İsrail savaşı bitmedi. Biz zaten siyonistlerle, her zaman ve her yerde savaş halindeyiz. Hizbullah çok güçlü. Eğer bir savaş olursa, biz kazanırız" ifadelerini kullandı.


İsrail'in, Suriye-İsrail sınırındaki Kuneytra kentinde devriye gezen Hizbullah konvoyuna 2 gün önce düzenlediği hava saldırısında, Hizbullah'ın üst düzey saha komutanlarından Muhammed İsa'nın da aralarında bulunduğu 6 militanın öldüğü duyurulmuştu.


İran makamları da saldırıda Devrim Muhafızları komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Ali Allahdadi’nin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
#İsrail'in Hizbullah'a saldırısı
#Müstakbel Hareketi milletvekili Muhammed el-Haccar
#Hizbullah
9 yıl önce